3. jun 2024 11:33

Kriminolog Ratomir Antonović: Kazna za krvnu osvetu ista kao za ubistvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kriminolog Ratomir Antonović: Kazna za krvnu osvetu ista kao za ubistvo

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kriminolog Ratomir Antonović izjavio je danas, povodom ubistva Albanca u Belgiji za koje se pokazalo da se radi o krvnoj osveti, da je krvna osveta tradicijski obred koji se teško može iskoreniti iz krajeva i društava u kojima je ona duboko ukorenjena, istakavši da je zaprećena kazna za krvnu osvetu ista kao za krivično delo ubistva.

"Kod Albanaca koji žive na prostoru Kosova i Metohije, u Albaniji, u delovima Crne Gore, krvna osveta je nešto što se uči od malena, to je jedan vid tradicionalne obuke kroz koju oni prolaze, i nešto što je sastavni deo njihovog bića. Oni ne veruju u legalnu pravdu koja može da bude pružena od strane državnih organa i stvar lične sramote je da oni ne uzvrate na ubistvo ubistvom", objasnio je on za Tanjug.

Antonović kaže da je krvna osveta dobro primljena u mafijaškim krugovima gde im je ona dobrodošla kako bi se oni međusobno obračunavali.

Kako je naveo, u klanskim borbama kada dođe do ubistva jednog pripadnika klana, onda obično drugi klan uzvraća ubistvom njihovog pripadnika klana, što predstavlja vid njihovog međusobnog obračuna koji ima karakter i elemente krvne osvete.

Antonović napominje da krivišni zakonik u Srbiji specijalno ne prepoznaje krvnu osvetu, već da se za nju odgovara kao za krivično delo ubistva u zavisnosti od toga kako je to krivično delo izvršeno, da li se radi o običnom ili kvalifikovanom obliku.

Advokat Nebojša Perović izjavio je danas da se krvna osveta kao krvna osveta ne spominje u krivičnom zakonu Srbije, već se spominje bezobzirna osveta koja je u okviru teškog ubistva, za šta je zaprećena kazna od 10 godina zatvora do doživotnog zatvora.

"Zavisi od svih okolnosti da li će i kako tužilaštvo uspeti da prikupi dokaze i da optuži neko lice, i da li može to uopšte da poveže sa nekom osvetom", dodao je on za Tanjug govoreći o ubistvu Albanca Agustina Kaza u Belgiji za koje prvi rezultati istrage ukazuju da je reč o krvnoj osveti.

Perović kaže da iako se krvna osveta kod većina naroda iskorenila zato što je organizovano društvo i država ta koja preuzima osvetu na ustanovljen način kroz suđenje, kaznu, nekada ljudi znaju da uzmu pravdu u svoje ruke.

"Jedna narodna izreka kaže 'I selo neka propadne, običaj ne sme', i to se verovatno održalo kod određenog broja ljudi, da li na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, to je nešto što se ne može promeniti", naveo je advokat.

Perović napominje da je krvna osveta danas deo i mafijaških obračuna, naročito ako je u sukobima mafijaških klanova bilo previše ubistava, jer se oni tada vode po principu "oko za oko, zub za zub".