6. jun 2024 08:46

30. Festival zdravlja Beograd biće održan 8. juna u Domu Vojske Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

30. Festival zdravlja Beograd biće održan 8. juna u Domu Vojske Srbije

Foto: Shutterstock.com/Thitisan, ilustracija

BEOGRAD - Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd biće održan u subotu 8. juna 2024. godine, u Domu Vojske Srbije od 10 do 18 sati, i na njemu će posetioci bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima, saopštili su danas organizatori.

Festival zdravlja otvoriće ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i predstavnik Ministarstva zdravlja.

Deo festivala biće posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti kod mladih i važnosti sprečavanja pojave ovih zavisnosti u školama, ali i značaju prevencije, a biće održani i paneli o demenciji, prevenciji, ishrani, alergijama.

Posetioci će moći da urade ultrazvučni pregled trbušne aorte, provere nivo rizika za dobijanje moždanog udara, urade ultrazvučni pregled karotida, obave ultrazvučni pregled kolena, provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i sluh, utvrde nivo minerala i vitamina u organizmu, urade pulsnu oksimetriju.

Moći će i da obave očni pregled dioptrije, provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, posavetuju se oko zdravlja zuba, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa.

Pokrovitelji 30. Festivala zdravlja su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Grad Beograd - Sekretarijat za zdravstvo, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i Privredna komora Srbije.