19. januar 2023 12:01

Hidrolog Dejan Vladiković: Vrh poplavnog talasa na Limu tokom noći, nepovoljna situacija na Drini, Moravici i Bjelici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hidrolog Dejan Vladiković: Vrh poplavnog talasa na Limu tokom noći, nepovoljna situacija na Drini, Moravici i Bjelici

Foto: TANJUG/PRIJEPOLJE INFO PORTAL

BEOGRAD - Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda izjavio je danas da se vrh poplavnog talasa na Limu očekuje tokom noći, nakon čega će uslediti stagnacija i narednih dana blago smirivanje hidrološke situacije.

On je za Tanjug istakao da je pored Lima dosta nepovoljna hidrološka situacija na Drini, i gornjem toku Zapadne Morave, odnosno na Moravici i Bjelici.

 

"Od noćas vodostaj je u porastu zbog ranijih padavina u Srbiji ali i u Crnoj Gori na šta smo na vreme upozorili", rekao je on.

Istakao je da su padavine u tom delu Srbije bile od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom, a u Crnog Gori od 40 do 140 milimetara.

Najavio je da se visoki vodostaji na Drini mogu očekivati još narednih 24 sata i to kod Ljubovije, okolina Bajine Bašte i Zvornika i Loznice,a da će potom uslediti jenjavanje.

Govoreći o Zapadnoj Moravi i pritokama, rekao je da je na Moravici i na reci Bjelici kod Guče vrh talasa, te da je tamo uvedena redovna odbrana od poplava.

Prirast vodostaja se u narednih 12 sati može očekivati na Ibru, koji bi, kaže Vladiković, kod Raške mogao da se prbliži redovnoj odbrani od poplava.

Talas padavina se premešta ka jugostoku pa je oprez u sledeća 24 sata neophodan za Južnu Moravu sa svim pritokama, i na početku Timoka.

Vladiković kaže da će predah oko visokih voda doneti najavljeni pad temperature od danas i sneg koji će noćas prvo početi da pada na planinama a zatim u subotu i u nižim predelima Srbije.

Zatim će uslediti rast temperature sledeće nedelje, što će kroz topljenje doneti veće vode.

Govoreći o velikim rekama najavio je da se talas na Savi može očekivati kroz četiri dana, te da je tamo uvedena redovna odbrana kod Šapca.

Kaže da će se 23. i 24. januara na Savi visina vodostaja približiti onoj za uvođenje vanredne odbrane od poplava.

Za nedelju dana on očekuje i veliki porast vodostaja na Tisi i napominje da vode te reke već rastu u Ukrajini, Slovačkoj i Zapadnoj Rumuniji.

Inače u Hrvatskoj se zbog visokih voda već sprovodi odbrana od poplava na reci Kupi, a isto se dešava i u BiH.