21. jun 2024 12:50

Radenković: Svečanost povodom Dan policije u nedelju, program prilagođen deci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radenković: Svečanost povodom Dan policije u nedelju, program prilagođen deci

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Centralna svečanost povodom Dana policije biće održana u nedelju u nastavnom centru MUP-a na Makišu i njen sadržaj će u velikoj meri biti prilagođen deci, izjavio je danas Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Radenković je za Tanjug rekao da će centralna manifestacija početi u 11 časova, ali da će građani moći da dođu već od 9 časova da vide zbor koji će biti postavljen, opremu rada MUP-a i da se druže sa policijom.

Istakao je da će svečanost, posle nekoliko godina pauze, ponovo biti na Makišu.

"To nas raduje, jer je to pravi prostor da izložimo opremu koju građani ne mogu da vide u redovnim okolnostima", naveo je Radenković.

Prema njegovim rečima, sadržaj će u velikoj meri prilagođen i deci.

"Mi već kroz naše predavanja učimo decu da kad god imaju neki problem ili bilo kakvu dilemu ili nedoumicu ili bilo koju potrebu, da se u svakoj prilici obrate policajcu i učimo i da smo mi njihovi prijatelji", istakao je Radenković.

Podsetio je da je MUP tokom čitave nedelje organizovao niz manifestacija u gradovima gde se obeležava Dan policije, a da će u nedelju biti samo glavna svečanost.

Kako je rekao, kada se u prestonici organizuju veliki događaji, režim saobraćaja na neki način mora da trpi.

U nedelju će, najavio je Radenković, saobraćaj na Obrenovačkom drumu biti privremeno obustavljen od 7 do 15 časova.

"Građani koji budu želeli da dođu, za njih će biti obezbeđen parking na prostoru kod ePlanete i kod Mega Maksi Ada marketa. Druga verijanta je da se ulicom Bore Stankovića priđe bliže sa druge strane Makiša, tako da smo obezbedili smo dovoljnu količinu parkinga", naveo je Radenković.

Kako je rekao, u prethodnih nekoliko meseci bilo je više slučajeva gde su policijski službenici povređeni prilikom obavljanja službenih zadataka, a u poslednje tri godine više od 800 njih su povređeni.

Ističe da smatra da su građani svesni koliko policijski službenici često stavljaju svoju bezbednost potpuno u drugi plan kako bi zaštitili ustavni poredak i bezbednost svih građana.

Govoreći o stanju bezbednosti u saobraćaju, Radenković je rekao da je ove godine stanje povoljnije nego što je to bio slučaj prošle godine.

"Prošla godina je ona sa najboljim stanjem bezbednosti u saobraćaju od kada se u Srbiji vodi takva statistika. Svako dodatno unapređenje nama je od velikog značaja tako da ove godine imamo povoljnije stanje", rekao je on.

Upozorio je građane da u periodu letnje sezone, od 15. juna imaju na umu da se nezgoda može desiti u jednom trenutku, odnosno da je samo trenutak nepažnje tokom vožnje dovoljan da se udes dogodi.

On je istakao i da trenutno traje akcija povećane kontrole koja je usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja vožnje pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, koja će trajati do 23. juna.

"Za prva četiri dana imali smo više od 800 vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola, gotovo njih 150 je zadržano zato što su vozili sa više od 1,20 promila i to vam bih dodao da je u službenim prostorijama zadržano i 40 vozača koji su vozili pod uticajem psihoaktivnih supstanci što polako postaje gorući problem i nažalost na našim putevima.