27. jun 2024 06:46

U Gračanici izabrana Kosovka devojka

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Gračanici izabrana Kosovka devojka

Foto: Tanjug

GRAČANICA - U okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici je i ove godine organizovan izbor Kosovke devojke, a žiri je sinoć za najlepšu proglasio Aleksandru Ristić iz Obilića.

"Mi nismo predstavljale samo našu lepotu, već lepotu naše kulture, naš identitet i ponos jednog naroda. Nadam se da smo uspele da ostvarimo svoju svrhu da oživimo duh prošlosti i prenesemo ga na buduće generacije", rekla je pobednica.

Prva pratilja Elena Milentijević iz Leposavić nije krila zadovoljstvo zbog ostvarenog uspeha.

"Čestitam pobednici i drugoj pratilji, drago mi je zbog mojih roditelja jer su bili uz mene. Prijaviću se ponovo ako budem imala prilike", rekla je Milentijevićeva.

Anđela Gospić iz Pljevalja, druga pratilja je izrazila zadovoljstvo što predstavlja Srbe iz Pljevalja.

"Jako mi je drago što sam uspela da donesem barem neku nagradu našem gradu i jako mi je drago što predstavljam Srbe iz Pljevalja i što sam mojim roditeljima ispunila želju", rekla je ona.

Svetlana Miladinov iz Kancelarije za KiM istakla je Kosovka devojka nije samo fenomen Kosovske bitke, već simbol koji predstavlja odbranu časti i otadžbine.

"Zato smatram da je izbor Kosovke devojke izbor časti i poštenja devojaka sa prostora KiM, jer su one čuvari naše otadžbine. Sve devojke su pobednice, jer ovde na KiM sve nosite čast, kosovski zavet, da nam je u srcu Kosovo, a u duši Metohija. Ja vas zato sve pozdravljam u ime u Kancelarije za Kosovo i Metohiju i čestitam Vidovdan" , rekla je Miladinov.

Program je upotpunjen nastupima Kulturno-umetničkih društava i vokalnih solista, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.