27. jun 2024 14:35

Održana svečana sednica grada Prištine i Gračanice u okviru Vidovdanskih svečanosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana svečana sednica grada Prištine i Gračanice u okviru Vidovdanskih svečanosti

Foto: Tanjug/video

GRAČANICA - U Domu kulture u Gračanici danas je u okviru vidovdanskih svečanosti u prisustvu predstavnika Eparhije raško - prizrenske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i brojnih gostiju održana Svečana sednica grada Prištine i opštine Gračanica.

Vladika novobrdski Ilarion se u ime Patrijarha Porfirija obratio okupljenima uz poruku da Vidovdan podseća na to da je duhovna bitka u čovekovom srcu.

"Svakoga dana se dešava Kosovo, svakoga dana se dešava armagedon u našem srcu i svakoga dana biramo da li ćemo se privoleti carstvu zemaljskom ili carstvu nebeskom. Ono čemu nas uči sveti knez Lazar je da se nebesko carstvo dobija kada učiniš juriš na neprijatelja i kada obeležiš međe te osvojene ili odbranjene teritorije", rekao je vladika Ilarion.

Predsednik privremenog organa opštine Priština Novak Živić rekao je da Vidovdan nije samo datum u kalendaru i da Kosovo i Metohija nije samo parče zemlje na kugli zemaljskoj, već da je Vidovdan svetkovina i zavet.

"Vidovdan je prostor bez vremena, trajanje, večnost i svetinja. Čudesna je neprolaznost vidovdana. Te 1389. izginuo je cvet srpske mladosti ali je loza predaka iznedrila snažne kosovske junake", rekao je Živić.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić naglasila je da Vidovdan nije samo boj, već datum koji je utkan u identitet i postojanje svakog od nas.

"Vidovdan je simbol našeg jedinstva, prkosa i nade da možemo i moramo sve, za nas, za našu decu a zbog svih nevino stradalih kosovsko - metohijskih žrtava. Teskobe za srpski narod na KiM pod krilima savremene Evrope ne jenjavaju, uprkos svemu te teskobe kroz vekove nisu naš narod obeshrabrile. Gradićemo i dalje i okupljaćemo se u slozi", rekla je Šubarić.

U ime Vlade Republike Srbije, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić je čestitao Vidovdan dodajući da je KiM temelj našeg identiteta.

"U tom korenu našeg identiteta nalazi se Vidovdan, a Vidovdan i KiM su čvrsto upleteni u jedan snop, u jedan pojam i jedan doživljaj srpske istorije. Danas se sećamo i poklanjamo onima koji su dali svoje živote za odbranu otadžbine , Srpstva i pravoslavlja sa istim težnjama kroz istoriju do dana današnjeg", rekao je Tajić.

U okviru svečane sednice uručene su i zahvalnice najboljim učenicima, kao i institucijama koje na najbolji način predstavljaju opštinu Gračanica i grad Prištinu.

Vidovdanske svečanosti, koje se na Kosovu i Metohiji održavaju već 34. put zvanično su otvorene 1. juna u Domu kulture u Gračanici izložbom slika i grafika Nikole Ilića Crnog i likovnom kolonijom "Vidovdan 2024".

Završna manifestacija obeležavanja Vidovdana održaće se u petak u Gračanici, gde će u porti manastira Gračanica biti služena liturgija i gde će biti dodeljene medalje "Majka devet Jugovića", nakon čega će na Gazimestanu biti održan parastos.