27. jun 2024 14:39

Nemet: Državni sekretar Vatikana Parolin dolazi u Beograd 17. i 18. septembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemet: Državni sekretar Vatikana Parolin dolazi u Beograd 17. i 18. septembra

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet najavio je danas, na završetku godišnjeg plenarnog zasedanja saveta biskupskih konferencija Evrope, da će državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin posetiti Beograd 17. i 18. septembra.

Nemet je naveo da je povodom obeležavanja 100 godina postojanja beogradske nadbiskupije organizovano nekoliko događaja tokom godine, kao i da je planirana poseta Parolina.

Nemet je za Tanjug rekao da su se od 24. juna do danas u Beogradu sastali predsednici svih biskupskih konferencija iz Evrope.

To je bio najveći skup lidera Katoličke crkve u istoriji na prostorima Srbije kojem je prisustvovalo oko 70 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cele Evrope.

"Katolička crkva u Evropi podeljena je na 39 biskupskih konferencija. Jedna biskupska konferencija je skup svih biskupa koji rade na jednom određenom geografskom ili kulturnom regionu. Svake godine ovi predsednici biskupskih konferencija sastaju se u različitim državama i tako putujemo po Evropi", rekao je on.

Nemet je istakao da je tema ovogodišnjeg susreta bila Sinodalna crkva koju je pokrenuo 2021. papa Franja, a završava se ove godine u oktobru.

"Spremamo se za susret u Rimu, koji će biti od 1. do 28. oktobra, a ovih dana smo razgovarali o misijskim zadacima katoličke crkve u Evropi", kazao je on.

Naveo je da su ovakvi susreti veoma važni, jer imaju mogućnost razmene iskustva, kao i to da naprave korak napred u formaciji samih biskupa i evropske Katoličke crkve.

"Imali smo dva velika predavanja, prvo, održao je kardinal Rober Prevost. On je jedan od ministara katoličke crkve, zadužen za sve biskupe na svetu. Drugo predavanje održao je profesor Juzef Sajer, sveštenik koji je predstavio mogućnosti saradnje prema nekim novim pogledima na crkvu u Evropu i pred novim izazovima koji nas očekuju", kazao je on.

Povodom ratova koji su zadesili svet, ukazao je da Katolička crkva radi na humanitarnom polju, da pomaže ljudima i deci koja je zadesio rat.

Dodao je da rade na razmeni vojnih ratnih zarobljenika, kao i na tome da vrate ukrajinsku decu iz Rusije u Ukrajinu.

"Verujemo u snagu molitve i nadamo se da će ona pomoći onim ljudima koji odlučuju o ratnim situacijama", poručio je on.

O odnosima sa SPC i sa vlašću, on je rekao da je njihova saradnja motivisana željom da na ovom prostoru žive zajedno, kao i da pokažu ljudima da se može živeti bez tenzija i nezavisno od toga da su neke stvari različite.

"Puno stvari je zajedničko, saradnja je više na tom nivou da se sastajemo redovno, posećujemo se, mi idemo u pravoslavne hramove ili na sastanke koje oni organizuju, a oni dolaze kod nas", objasnio je Nemet.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da vide da svi rade u jednom pravcu.

"Znamo da su te godine rata na balkanskim prostorima stvorile jednu ne baš pozitivnu sliku naše države, Srbije, kao da smo mi najveći ratnički narod i mislim da je to jako važno da se pokaže da Srbija nije takva kako bi neki želeli da je predstave svetu", istakao je on.