30. jun 2024 09:00

Sve veća upotreba dronova u privredi i poljoprivredi, ali i u spasavanju života

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sve veća upotreba dronova u privredi i poljoprivredi, ali i u spasavanju života

Foto: Shutterstock.com/Alex Yuzhakov, ilustracija

BEOGRAD - Značaj dronova u privredi i poljoprivredi svakodnevno postaje veći ne samo u svetu već i u Srbiji, jer se zahvaljući njihovoj upotrebi ostvaruju brojni benefiti, a sve značajnu ulogu imaju i u spasavanju života, izjavio je instruktor za pilota drona Milan Lončar, koji je između ostalog za Google maps dronovima mapirao i ulice Sidneja.

Danas je, kako kaže ovo i veoma traženo zanimanje, tako da nije teško doći do posla u Evropskoj uniji, uz plate slične onima u IT sektoru, rekao je Lončar za Tanjug.

Naglasio je da u skladu sa rastućim potrebama raste i broj zainteresovanih za obuku na kraju koje se polaganjem ispita u Direktoratu za civilno vazduhopldovstvo stiče dozvola za upravljanje dronom.

"Nažalost, svakodnevno vidimo upotrebu dronova u vojne svrhe, što nije lepa priča. Dronovi koji se koriste u civilne svrhe čoveku olakšavaju mnoge poslove, donose velike benefite u brojnim sektorima od poljoprivrede, privrede do sektora bezbednosti", rekao je Lončar i dodao da ne treba zaboraviti ni upotebu dronova u filmskoj industriji u marketingu i u medijma.

Upotreba dronova u poljoprivredi donosi veliku uštedu i sve više poljoprivrednika postaje svesno te činjenice.

"Samim tim što ih koristimo za prskanje poljoprivrednih kultura smanjujemo ljudsku snagu, njihovu izloženost visokim temeraturama tokom leta, ... za veoma kratak vremenski period isprskamo velike poljoprivredne površine. Dron prskanje može da obavi uz malo hemije u odnosu na količine potrebne za velike prskalice koje koriste traktori. I što je najbitnije tokom prskanja se ne gaze njiva i usevi", rekao je on.

Kako se svako prskanje obavlja uglavnom posle kiše, kada donosi najviše efekta, traktor svojom prskalicom od nekoliko tona mora da prođe po njivi čime pravi štetu na usevima.

"Dron ne pravi štetu, ne gazi useve jer leti metar i po iznad površine. Ušteda je jako velika, možda čak i do 10 puta. Uz sve hektar poprska za manje od sedam minuta, dok traktoru za istu površinu treba i 45 minuta'', naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, upotreba dronova u elektrodistribuciji je velika i donosi veliku korist kada je reč o snimanju dalekovoda.

Njihova primena velika je i u vodoprivredi - snimanjem kanala, inspekcijom reka, rečnih pritoka mogu se sprečiti poplave. Katastrofe usled curenja gasa mogu se preduprediti i kontrolom gasovoda. U rudarstvu su važni za razna geodetska ispitivanja i sve to može da nam donese mnoge uštede u svakom segmentu privrede.

"Ukoliko bi došlo do kvara na solarnom polju, radnik bi morao danima da traži i šeta i porverava panel po panel, ali uz pomoć drona lako je i jednostavno otkriti mesto gde postoji problem", kazao je on i dodao da su ogromne koristi i od dronova sa termalnom kamerom.

On može da preleti solarne panele i u izveštaju - na snimcima koje dobijemo u kratkom vremenskom periodu uočićemo različite temperature i samim tim videti koji panel radi ili ne radi.

"Onda obavestimo sektor za održavanje u kojem redu je problem i kvar se oktloni vrlo brzo", rekao je Lončar Tanjugu i podsetio da je požar na deponiji Duboko kod Užica ugašen tek kada se za određivanje tačne lokacije požara, koji je izbio na dubini od preko 15 metara u telu deponije, uključio termovizijski dron.

Dodao je da su termalne kamere korišćene i u akciji potrage za migrantima kod Subotice.

Dron je važan resurs i kada se traga za ljudima koji se izgube na planinama, a pomažu i kada ih zatrpaju snežne lavine, podsetio je Lončar.

Kao odličan primer u obezbeđenju jednog velikog ribnjaka u Vojvodini, Lončar je naveo upravo upotrebu drona. Kada se vlasnik odlučio da ribnjak "obezbeđuje dron" umesto stalnih "patrola" obezbedjenja koje je iznajmljivao, a koje nisu dale rezultate, konačno se izborio sa problemom ribokradica.

Lončar kaže da zbog obima posla ima potrebu da konstatno širi tim.

"Nedavno smo počeli da radimo projekat snimanja tornjeva MTS-a po celoj Evropi, trenutno u Hrvatskoj i Sloveniji. Radne snage nema dovoljno i potreban je još uvek određeni broj licenciranih pilota, a zarade su pristojne, u nivou IT sektora", rekao je Lončar.

Dodao je da će projekat nastaviti u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj.

"Pored velike lepeze spektra poslova koji mogu da se obavljaju dronovima moguće je i mapiranje gradova. Radio sam 2006. mapiranje Sidneja za potrebe Google mapa. U Sidneju nisam bio, ali sam misiju pripremao ovde i angažovao pilote iz Sidneja. Velika prednost ovog posla je u tome što ne morate biti vezani za područje gde se mapiranje radi", kazao je Lončar i dodao da je to veoma zanimljiv i izazovan posao, posebno za mlađe.

Dronovima su između ostalih važni i sve će biti važniji za sektor pranja stakala na visokim zgradama ili na solanrnim panelima, rekao je Lončar koji će uskoro sa timom učestvovati i u snimanju reklame za svetski poznato piće, a u kojoj će učestvovati 500 dronova.

Podseća da dronovi u nekim zemljama menjaju vatromet i da su mnogi gradovi, poput Šangaja, još pre nekoliko godina u Novu godinu ušli sa hiljadama dronova, koji su na nebu napravili pravu svetlosnu magiju.

Sličan spektakl, kaže, sa hiljadu dronova, video se jesenas i iznad Central parka, a za Dan državnosti - na Sretenje iznad Save kod Beograda na vodi, izveden je prvi, veliki Dron šou u Srbiji.