30. jun 2024 18:12

Otvoren tematski letnji kamp za mlade iz dijaspore u Zasavici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren tematski letnji kamp za mlade iz dijaspore u Zasavici

Foto: TANJUG/DUŠKO VUKAJLOVIĆ

SREMSKA MITROVICA  - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je danas u Zasavici, kod Sremske Mitrovice, prvi u nizu tematskih letnjih kampova za mlade iz dijaspore koji će se i ovog leta održati u 20 gradova i opština širom Srbije.

Kako je saopštio kabinet ministra bez portfelja, u kampu učestvuju deca srpskog porekla iz pet evropskih država.

Obraćajući se deci, Milićević im je poručio da oni nisu tu gosti.

"Vi ste ovde svoji na svome, u svojoj kući. I mi vas ovde uvek čekamo raširenih ruku. Ali, važno je da tamo gde trenutno živite budete najbolji ambasadori svoje zemlje. Gde god živeli, zapamtite da ste Srbi. Deco, čuvajte svoj jezik, svoju kulturu, svoju tradiciju. Čuvajte ćirilicu i nikad nemojte da je zaboravite. To su naši simboli. Ako nema ćirilice i srpskog jezika u zemlji u kojoj živite, onda tu nema ni našeg naroda!", poručio im je Milićević.

Rekao im je da se sa njihovim drugarima iz drugih naroda sa kojima žive ne svađaju već da grade mostove prijateljstva.

"Poštujte uvek državu u kojoj živite. A kada završite srednje škole, kada završite fakultete, mi vas očekujemo u Srbiji. Uvek ste ovde dobrodošli. Mi želimo da to znanje i iskustvo koje ste stekli u svetu upotrebite ovde u svojoj matici. I u tome ćete uvek imati našu podršku", rekao je Milićević.

On je podsetio da je i prethodne godine prvi kamp za mlade iz rasejanja otvoren upravo u Sremskoj Mitrovici 11. jula i zahvalio gradonačelnici Svetlani Milovanović na ličnom doprinosu u realizaciji projekta tematskih letnjih kampova za mlade iz regiona i dijaspore.

"Kroz te kampove prošle godine prošlo je više hiljada mladih srpskog porekla iz cele Evrope. Očekujemo da će i ove godine u Srbiju doći više od 5.000 naših mališana koji će kroz druženje sa svojim vršnjacima usavršiti znanje maternjeg jezika, ali i ojačati svoj kulturni, etnički i verski identitet. Cilj nam je i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu", istakao je ministar.

Ove godine biće organizovano 20 letnjih kampova za mlade na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava.

To je jedna od najvećih akcija okupljanja mladih iz regiona i dijaspore u Srbiji.