1. jul 2024 10:09

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služili u Bitolju,kanonizovana Sveta Stefanida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služili u Bitolju,kanonizovana Sveta Stefanida

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BITOLJ - Na liturgiji koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan u Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija u Bitolju obavljen je svečani čin kanonizacije Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske.

Patrijarh Porfirije je, na kraju liturgije u nedelju, rekao da "budući da smo jedno telo i jedna krv, da smo telo Hristovo, da smo crkva Njegova - razumemo jedni druge jezikom vere i jezikom ljubavi, baš onako kao što su 3.000 ljudi sabranih u Jerusalimu, koji su došli sa svih strana i nisu znali jevrejski jezik, razumevali apostola Petra koji im se obraćao na jevrejskom jeziku kao da im govori na njima razumljivom jeziku", objavljeno je na sajtu SPC.

"To je bilo zbog toga što su imali veru u živog Boga, što su imali ljubavi prema Bogu, što su tragali za istinom, punoćom, savršenstvom i svetošću, a onda je Duh sveti govorio kroz apostola Petra i svi su se međusobno razumeli. Tako i mi, braćo i sestre, govoreći istim jezikom, jezikom Duha svetog, govoreći jezikom pravoslavnim, govoreći jezikom Crkve, govoreći jezikom ljubavi, ne samo da se razumemo, nego i istinski jesmo jedno, jer se pričešćujemo istim telom Hristovim i istom krvlju Njegovom", rekao je patrijarh.

Na liturgiji su sasluživali arhijereji: prespansko-pelagonijski i administrator australijsko-novozelandski Petar, mihalovsko-košicki Georgije, zvorničko-tuzlanski Fotije, kruševsko-demirhisarski Jovan, crnogorsko-primorski Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, evropski Pimen, tetovsko-gostivarski Josif, kumanovsko-osogovski Grigorije, deljadrovsko-ilindenski Joakim, delčevsko-kamenički Marko, bivši kumanovsko-osogovski Josif, jegarski i izabrani londonsko-irski Nektarije, heraklejski Kliment, hvostanski Aleksej novobrdski Ilarion, toplički Petar, dremvitski David, stobijski Jakov i velički Nikola.

U toku svete liturgije obavljen je svečani čin kanonizacije Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske.

Ova Božja ugodnica je rođena kao Stevka Đurčević u Vraci kod Skadra 1887. godine.

Iz rodnog mesta njena porodica i mnogobrojni Srbi iz tog kraja bili su 1933. godine proterani u Drenovac kod Kline na Kosovu i Metohiji.

Od rane mladosti posvećuje se ljubavi prema Hristu.

Mučenički je postradala od okupatora u Bitolju 1945. godine.

Sveta Stefanida je pisala ispovedna pisma svom duhovnom ocu, vikarnom episkopu skadarskom Viktoru Dečancu (Mihailoviću), koja je svojevremeno (1963) u biblioteci Visokih Dečana pronašao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Trudom sestara manastira Ćelija Piperska i dečanske bratije pisma su periodično objavljivana u časopisima, a zatim objedinjena u knjigu Hriste moj životu.