1. jul 2024 16:11

Sutra počinje upis u srednje škole

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sutra počinje upis u srednje škole

Foto: Shutterstock.com/lonndubh, ilustracija

BEOGRAD - Učenici u Srbiji u prvom upisnom roku u srednje škole mogu da se upišu sutra i prekosutra.

Kako je objavljeno na portalu Moja srednja škola predaja dokumenata i upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi elektronskim putem kao i odlaskom u školu od 8.00 do 15. 00 časova.

Takođe, učenici koji nisu raspoređeni u školama u prvom upisnom krugu, sutra će moći da predaju liste opredeljenja za drugi upisni krug (elektronskim putem ili neposredno u školi), a upis će trajati do 6. jula do 15.00 časova.

Pravo podnošenja liste opredeljenja imaju samo učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu i to samo na mesta koja su ostala slobodna posle prvog upisnog kruga.

Kako je Tanjugu ranije rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, u prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika, a u jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika.

Ona je rekla da u četvorogodišnje obrazovne profile može da se upiše ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje obrazovne profile 10.125 učenika.

Ministarka je istakla da posle prvog upisnog kruga neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

"U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783", rekla je ona.

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.