3. jul 2024 14:34

Dan Specijalne antiterorističke jedinice obeležen u Batajnici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan Specijalne antiterorističke jedinice obeležen u Batajnici

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dan Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a i jubilej - 45 godina postojanja, obeležen je danas u bazi te jedinice u Batajnici, a događaju je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je položio venac na spomenik poginulim pripadnicima jedinice, za koje je upriličen minut ćutanja.

Pripadnici SAJ-a priredili su taktičko-tehnički (TT) zbor naoružanja i opreme koju koriste, poput pušaka, zaštitne opreme, dronova, vozila.

Priređena je i pokazno-taktička vežba sa bojevim gađanjem, u okviru koje je demonstriran upad specijalaca SAJ-a u objekat, demonstiranje spuštanja niz konopac iz helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a, kao i dejstvo snajperskih parova i dejstvo iz rotirajućeg mitraljeza tipa "getling" sa BOV Miloš M-16.

Komandant jedinice uručio je plaketu ministru Dačiću, za doprinos koji je dao jedinici u svom prošlom mandatu kao ministar unutrašnjih poslova.

Jedinica je prikazala promo film u čast 45 godina svog postojanja, a komandant jedinice Spasoje Vulević uručio je priznanja za 10 godina rada pripadnicima jedinice, dok je pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević uručio priznanja pripadnicima jedinice koji su 20 godina proveli u njoj.

Ministar Dačić uručio je priznanja za sportske rezultate, kao i priznanja pripadnicima jedinice koji su se penzionisali prošle godine.

Događaju je prisustvovao i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimir Orlić.

Specijalna antiteroristička jedinica je organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

SAJ je savremena, visokoprofesionalna antiteroristička jedinica policije, usko specijalizovana i opremljena najsavremenijom specijalističkom opremom, namenjena za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka bezbednosti i zaštite Republike Srbije i njenih građana.

To se pre svega odnosi na borbu protiv terorizma na taktičkom nivou, kao i na pružanje asistencije Upravi kriminalističke policije i drugim organizacionim jedinicama MUP-a prilikom lišenja slobode članova organizovanih kriminalnih grupa, posebno u situacijama gde se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem.

Iskustvo sticano decenijama i program obuke sačinjen po uzoru na svetske antiterorističke jedinice, stvorili su izuzetno obučenu, veoma pokretnu i savremeno opremljenu operativnu jedinicu, osposobljenu i spremnu da reši najteže situacije.

Namenjena je za izvršavanje sledećih visoko rizičnih zadataka, u skladu sa zakonskim propisima i ovlašćenjima: planiranje i izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka u borbi protiv terorizma, intervencije u slučaju talačkih situacija, intervencije u slučaju otmice vazduhoplova i drugih kriznih situacija u vazduhoplovima, intervencije u slučajevima barikadiranja i pružanja otpora vatrenim oružjem, lišavanje slobode članova organizovanih kriminalnih grupa u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a, obezbeđenje ličnosti i objekata koji su prema proceni nadležnih državnih organa bezbednosno ugroženi.

Moto jedinice predstavljaju reči vojvode Živojina Mišića "Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred".

SAJ je formirana 1978. godine u sastavu tadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, Socijalističke Republike Srbije.

Prvobitni naziv je bio Jedinica milicije za specijalna dejstva i bila je namenjena za izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka, sa visokim stepenom rizika, koje nije bio u stanju da reši redovni sastav milicije.

U bazi SAJ-a se nalazi spomen-zid na kome su uklesana imena 16 poginulih pripadnika, koji su živote izgubili časno i hrabro vršeći svoje dužnosti.