4. jul 2024 12:14

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala trening za motocikliste

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala trening za motocikliste

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

SOPOT - Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste, sa ciljem da vozači dvotočkaša nauče, a kasnije uvežbaju, tehnike koje će im pomoći prilikom reakcije u kritičnim situacijama u saobraćaju.

Vođa projekta "Trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste" Agencije Miodrag Dimitrijević rekao je za Tanjug da Agencija ovaj projekat u lokalnim samoupravama plasira od 2017. godine, a trening je zamišljen kao nadgradnja postojećeg znanja.

"Auto-škole daju predznanja o tome kako da dobijete dozvolu i bezbedno učestvujete u saobraćaju. Nakon toga je dobro i poželjno da se vozači dvotočkaša dodatno edukuju u tom smislu. Ovde će dobiti osnovne smernice kako reagovati u potencijalno opasnim situacijama", rekao je Dimitrijević.

Reč je o karakterističnim situacijama u kojima učestvuju motociklisti, dodao je, i važno je da one budu prepoznate, te da to onda obezbeđuje vreme da ranije reaguju i znanje na koji način da reaguju ispravno i preduprede potencijalno opasnu situaciju.

"Veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti se dešava upravo jer motociklisti kada upadnu u tu situaciju ne reaguju na adekvatan način", objasnio je Dimitrijević.

Naglasio je da svi učestvujemo zajedno u saobraćaju, i da je potrebno da svako bude malo tolerantniji i malo uviđajniji.

"Jako je teško primetiti motocikl koji se kreće brže od ostalih vozila, a isto tako ukoliko motociklista koristi slušalice i mobilni telefon i ima smanjenu pažnju, dolazimo u potencijalni problem", upozorio je Dimitrijević.

Moramo da budemo tolerantniji i vaspitaniji u saobraćaju, naglasio je Dimitrijević, i istakao da to jednako važi za sve učesnike.

Polaznici treninga saglasni su da je ovo dodatno znanje izuzetno značajno,na trening dolaze kako bi unapredili znanje iz auto-škole i stekli novo znanje koje će kasnije uvežbavati i primeniti u saobraćaju, kako bi uživali u bezbednoj vožnji.