9. jul 2024 09:00

Davor Vidović: Povećan broj požara, oko 3 500 vatrogasaca uvek spremno da reaguje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Davor Vidović: Povećan broj požara, oko 3 500 vatrogasaca uvek spremno da reaguje

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović rekao je danas da je na teritoriji Srbije od početka godine izbilo 13.338 požara, od kojih je 8.808 bilo na otvorenom prostoru i da je oko 3.500 hiljada pripadnika vatrogasne službe u svakom trenutku spremno da reaguje.

Vidović je za Tanjug rekao da je broj požara u poređenju sa istim periodom prethodne godine veći za 105 odsto, zbog čega su pripadnici vatrogasnih službi širom zemlje u pripravnosti budući da visoke letnje temperature predstavljaju ozbiljan rizik od nastanka kako manjih, tako i požara velikih razmera.

On je dodao da je situacija trenutno mirna, budući da je iza nas kišni period koji je sa sobom doneo vlagu, ali podseća da građani moraju da obrate više pažnje prilikom boravka u prirodi, jer iskustvo sugeriše da je upravo zbog nebrige dolazilo čak i do katastrofalnih situacija.

Vidović ističe da je u najvećem broju slučajeva u kojima dolazi do požara presudan ljudski faktor, odnosno da se radi o nemaru ili nesavesnom korišćenju otvorenog plamena.

On je podsetio da Zakon o zaštiti od požara izričito zabranjuje paljenje trave i niskog rastinja, kao i biljnih ostataka ili spaljivanje smeća.

Dodao je i da je zabranjeno loženje vatre i u šumskim područjima i na udaljenosti koja je manja od 200 metara od šume, zbog čega je jedan od prioriteta prevencija.

"Apelujemo na građane da se u svakoj prilici ponašaju odgovorno, obilazimo teren i kroz razgovor pokušavamo da širimo svest i smanjimo broj požara", rekao je Vidović.

On je naveo i da njegove kolege imaju veliku podršku u gašenju požara na otvorenom od helikopterske jedinice MUP-a koja je u poslednje vreme svoje kapacitete podigla na viši nivo.

Vidović je rekao da podršku u borbi sa vatrenom stihijom mogu da pružaju i vatrogasci dobrovoljci kao i da je Sektor za vanredne situacije u poslednjih nekoliko godina svojim aktivnostima motivisao volontere da se priključe i daju doprinos.

"Većina njih je organizovana u sistem dobrotvornih vatrogasnih jedinica i veoma nam pomažu u gašenju požara. Ove godine su već bili angažovani u više od 600 različitih vanrednih događaja, što nam mnogo znači u borbi protiv elementarnih nepogoda", naglasio je Vidović.

Ukoliko građani primete požar, Vidović savetuje da odmah prijave slučaj pozivom na broj telefona 193.

On je podsetio i da su pripadnici MUP-a u proteklom periodu pomagali i drugim zemljama koje su se borile sa elementarnim nepogodama, poput zemljotresa u Turskoj ili šumskih požara u Grčkoj i dodaje da će, ukoliko bude potrebno, to biti slučaj i tokom ovog leta.

"Sektor za vanredne situacije se, kao i svake godine, priprema maksimalno da pomogne zemljama u regionu. Za to postoji određena procedura, koja je dodatno ubrzana bilateralnim sporazumima koji se tiču saradnje u vanrednim situacijama, kao i članstvom u mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EU)", rekao je on.

Navodi i da Sektor za vanredne situacije od 18. juna ima stalno dežurstvo na teritoriji Trebinja u koje su uključeni i pripadnici helikopterske jedinice MUP-a kako bi se, u slučaju da to situacija zahteva, u što kraćem periodu reaagovalo i pomoglo građanima Republike Srpske.

Vidović ističe da će vatrogasci u svakoj situaciji učiniti sve što je u njihovoj moći da najpre spreče žrtve, a onda i širenje požara i dalekosežnih posledica koje vatra može da ostavi za sobom, ali podvlači da građani svakako moraju da se ponašaju odgovorno.

"Apelujem na sve građane da povedu računa prilikom žetvenih i drugih radova koji mogu da uključuju korišćenje vatre, ali i da u svakodnevnim aktivnostima u domaćinstvu obrate posebnu pažnju", rekao je Vidović.

On je napomenuo i da se, u skladu za Zakonom o zaštiti od požara primenjuju i kaznene mere za one koji pale vatru i prave požar, u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička, kao i od 300.000 do milion dinara za pravna lica.

Takođe, pored kazni, odgovorni za požar dužni su i da vatrogasnoj jedinici isplate troškove koji su nastali prilikom intervencije na gašenju požara.

Ipak, ističe da čak i kaznena politika nije dovoljna da promeni svest kod ljudi, kao i da misli da bi zakoni trebalo da budu stroži.

Vidović kaže i da će se pripadnici vatrogasniih službi boriti koliko je u njihovoj moći da se preveniraju ili uspešno gase požari.