10. jul 2024 15:03

Edin Đerlek predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Odbor za spoljne poslove Narodne skupštine Srbije je doneo odluku o formiranju poslaničkih grupa prijateljstava i tom prilikom je potpredsednik Narodne skupštine, Edin Đerlek izabran za predsednika poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka.

Srbija Saudijsku Arabiju i bliskoistočne zemlje vidi kao prijateljske i važne države i stoga nastoji da sa njima održi dobre odnose, te će fokus ove poslaničke grupe prijateljstva, sa Đerlekom na čelu, biti intenziviranje saradnje Srbije sa Saudijskom Arabijom i ostalim državama na Bliskom istoku za koje bude nadležan, saopšteno je iz Kabineta potpredsednika Narodne skupštine.

Podseća se da su bilateralni odnosi sa Saudijskom Arabijom uspostavljeni 2013. godine, dok je ekonomska saradnja od 2018. godine u usponu, ali je prostor za ispunjenje potencijala koji postoji u odnosu između Srbije i Saudijske Arabije velik i pun mogućnosti za razvoj u svim domenima od obostranog interesa.

U saopštenju se navodi da je Bliski istok region koji je od velike važnosti za Srbiju, jer Srbija ima različite veze sa bliskoistočnim zemljama, koje se ogledaju u njenim trgovinskim, investicionim, energetskim, humanitarnim, diplomatskim i mirovnim aktivnostima i saradnji.

Podseća se da i da se Đerlek prošle godine susreo sa prestolonaslednikom i premijerom Mohamedom bin Salmanom, koji ujedno obavlja i dužnosti predsednika Veća za ekonomska i razvojna pitanja i predsednika Veća za politička i sigurnosna pitanja Saudijske Arabije.