12. jul 2024 05:31

Danas obeležavanje godišnjice Javorskog rata i Kalipoljske bitke na Javoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danas obeležavanje godišnjice Javorskog rata i Kalipoljske bitke na Javoru

Foto: Shutterstock.com/MikeBraune

NOVA VAROŠ - Godišnjica Javorskog rata i Kalipoljske bitke u srpsko-turskim ratovima (1876-1878) biće obeležena danas ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod spomenika junacima na lokalitetu Spomen-groblje na Javoru, uz intoniranje himne Bože pravde.

Državnu ceremoniju, koja počinje u 11 sati, predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, u ime Odbora Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ceremonija polaganja venaca će biti održana u 12 časova, a vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opština Ivanjica i Nova Varoš, brojna boračka i udruženja za negovanje tradicija.

Opelo će služiti sveštenstvo Eparhije Žičke.

Ceremonija se realizuje uz podršku Sektora za boračko-invalidsku zaštitu Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane.

Inače, godišnjica se obeležava od ove godine u skladu sa Zaključkom Vlade od 23. decembra 2023. godine, a u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica.