12. jul 2024 12:37

Zajeganović: Ulaganje u prve godine života deteta najvažnije za razvoj dece

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zajeganović: Ulaganje u prve godine života deteta najvažnije za razvoj dece

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Rukovodilac programa UNICEF-a u Srbiji za rani razvoj dece Jelena Zajeganović izjavila je danas da je ulaganje u prve godine života deteta izuzetno važno, jer se mozak deteta najintenzivnije razvija u tom periodu i vrlo je podložan uticaju okruženja, istakavši da ta agencija UN radi na jačanju kompetencija roditelja i njihovog razumevanja da je odraz nasilnog vaspitanja odraz njihove nemoći.

Ona je za Tanjug rekla da pozitivni i negativni uticaji mogu da imaju značajne posledice na to kako će se dete razvijati u svakoj sferi u detinjstvu i odraslom dobu i da su roditelji male dece najvažnija i najiskrenija podrška razvoju dece.

Zajeganovićeva smatra da je prethodnih godina UNICEF kroz svoje programe za rani razvoj dece dosta uticao na roditelje da razumeju koliko je važno od prvih dana razvijati odnos sa detetom zato što je relacija između roditelja i deteta ključna za sam razvoj.

"Roditelji dosta toga znaju u kontekstu kako da stimulišu motorički razvoj deteta, kako da dete nešto novo nauči. Pitanja o kojima roditelji treba mnogo više da razmišljaju jeste da rade na socijalno emocionalnom razvoju deteta, da razmišljaju o tome kako dete od samog rođenja reaguje na ponašanje roditelja, ali isto tako kako možemo da radimo sa detetom da razvija veštine koje će uticati na to da dtee prepozna svoje emocije i kontroliše ih", objasnila je ona.

Dodaje da roditelji često zaborave da je igra najvažniji oblik komunikacije sa detetom, istakavši da kroz dobre ili izazovne situacije u igrovnom kontekstu sa detetom mnogo toga može da se postigne u njegovom razvoju i prevazilaženju izazova.

Komentarišući istraživanje sprovedeno 2019. godine koje je pokazalo da je 45 odsto dece starosti do 14 godina bilo izloženo nekom obliku nasilnog disciplinovanja, Zajeganovićeva je rekla da iako oko 90 odsto roditelja zna nasilno disciplinovanje nije način vaspitanja deteta, ipak postoje značajno visoki procenti u korišćenju ovakve metode disciplinovanja, što pokazuje da roditelji nemaju dovoljno veština da se nose sa izazovnim situacijama.

"Potreba od najranijeg uzrasta da se razvija relacija sa roditeljem, da neka sigurna povezanost koja se razvija u prvim danima značajno doprinosi tome da u kasnijem dobu kada se izazovi pojačavaju ne dođemo do situacije da se koriste nasilne metode u vaspitanju deteta", navela je ona.

Iako ne postoje novi podaci koji bi ukazali na to da li se procenat nasilnog disciplinovanja smanjio ili nije, Zajeganovićeva kaže da UNICEF radi na tome da pojača kompetencije roditelja i njihovo razumevanje da je odraz nasilnog vaspitanja odraz njihove nemoći.

Kako je navela, roditelji često zaborave brigu o sebi, i mnoge situacije u kojima se koristi nasilno disciplinovanje dolaze iz toga što su roditelji izloženi ogromnom stresu u svom životu i što ne koriste vreme da i oni savladaju te stresne situacije kako bi se osećali dobro u roditeljskoj ulozi.