12. jul 2024 21:33

Na EXIT-u predstavljena kampanja "Okreće na dobro" Agencije za bezbednost saobraćaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na EXIT-u predstavljena kampanja "Okreće na dobro" Agencije za bezbednost saobraćaja

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Agencija za bezbednost saobraćaja drugu godinu zaredom sa DDOR osiguranjem učestvuje na EXIT festivalu pod sloganom „Okreće na dobro!“ sa ciljem da mladima podignu svest o bezbednosti u saobraćaju.

Prema rečima pomoćnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirka Kokovića, ove godine je povećan broj mladih koji su stradali u saobraćaju i da je svaki peti poginuli starosti od 15 do 30 godina.

„Ovo je festival koji je zanimljiv mladim ljudima i Agencija i ove godine koristi tu priliku da priđe upravo njima. Svest o riziku u saobraćaju je najteže menjati kod mladih“, rekao je Koković.

On je dodao i da je fokus ovogodišnjeg učešća na EXIT festivalu na primeni pojasa, te da će posetioci festivala moći da iskuse simulaciju prevrtanja vozila, ali da će im biti dostupan i specijalan simulator koji demonstrira uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci na koordinaciju u toku vožnje.

„Crnu statistiku dugujemo želji za dokazivanjem, neiskustvu i obično alkoholu, pod alkoholom su mladi skloni nasilničkoj vožnji“, kazao je Koković.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović istakao je da alkohol ne ide zajedno sa vožnjom.

„Lepote Petrovaradinske tvrđave i energija koju šalje festival jednostavno povuku pojedinca da konzumira malo više alkohola ili psihoaktivnih supstanci. U prethodna 24 sata, 61 vozač je isključen iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom u takvom stanju“, rekao je Radovanović.

Radovanović je dodao i da se učešćem na festivalima i donošenjem simulatora trude da izgrade jedan pozitivan stav o učešću u saobraćaju na bezbedan način.

Pored 61 vozača koji je isključen iz saobraćaja u prethodna 24 sata, tri su zadržana jer su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola većim od 1,2 promila.

Direktor Funkcionalne oblasti za prodaju DDOR osiguranja Aleksandar Bebić rekao je da DDOR osiguranje na svakom mestu promoviše bezbednu vožnju.

„Motiv DDOR osiguranja na ovogodišnjem EXIT festivalu je edukacija posetilaca vezano za bezbedno ponašanje u saobraćaju. I ove godine ćemo im ukazati na rizike nebezbednog ponašanja. Simulatori utiču na posetioce da shvate rizike nebezbednog ponašanja“, zaključio je Bebić.

Prema rečima člana Gradskog veća za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada Aleksandra Bulajića, u tom gradu je u poslednjih pet godina prepolovljen broj poginulih u saobraćaju.

„Ako poredimo Novi Sad sa drugim gradovima u recimo Evropskoj uniji, brojke su i dalje velike. Mladi su 25 odsto svih poginulih u Novom Sadu“, kazao je Bulajić.

Posetioci simulatore mogu da isprobaju u DDOR aktivacionoj zoni na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali mogu i da urade alkotest, reše kviz znanja i osvoje nagrade.

Kampanju zajedno sprovode DDOR, Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava saobraćajne policije i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja Grada Novog Sada.