13. jul 2024 13:32

Kilibarda: U poslednjih 20 godina procenat pušača u Srbiji smanjen ali nedovoljno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kilibarda: U poslednjih 20 godina procenat pušača u Srbiji smanjen ali nedovoljno

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U poslednjih oko 20 godina procenat pušača u Srbiji smanjen je na 27 odsto, izjavila je danas šef kancelarije za prevenciju pušenja iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Biljana Kilibarda, i navela da to smanjenje nije dovoljno.

Ona je naglasila da je Srbija i dalje među zemljama sa veoma visokom učestalošću pušenja.

"Možemo da kažemo da je učestalost smanjena sa oko 33 odsto u 2000. godini na 27 odsto u 2019. Međutim, postoje razlike među ženama i muškarcima, pa je pad procenta značajniji kod muškaraca, nego kod žena, gde je procenat svakodnevnih pušača smanjen tek za nekoliko procenata", rekla je ona za Tanjug.

Navela je da su podaci što se tiče smrtnosti od posledica pušenja poražavajući, jer prema ranijim procenama koje je Batut radio zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u Srbiji godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi a prema poslednjim procenama broj prevremenih smrti zbog pušenja je i veći i kreće se oko 19.000.

Prema njenim rečima mere kontrole duvana, koje su primenjene u brojnim zemljama sveta, dovele su do značajnog smanjenja učestalosti pušenja, denormalizacije pušenja kao pojave, tako da u mnogim zemljama sveta i nije prihvatljivo pušiti.

"Osvešćeni su i nepušači koji su sada sve glasniji i jasno ispoljavaju svoje stavove i želju da ne sede u okruženju punom duvanskog dima", rekla je Kilibarda.

Istakla je da su se smanjenjem upotrebe cigareta, koji su najčešće korišćeni duvanski proizvod, pojavili novi proizvodi ili je porasla upotreba nekih proizvoda, koji nisu novi, ali su postali popularni a to su nargile.

Objašnjavajući nove proizvode kao što su paf i vejp, istakla je da su oni deo široke grupe proizvoda koje se zovu elektronski sistemi za dopremanje nikotina, da dolaze u različitim oblicima sa različitim aromama i samim tim su veoma prihvatljivi mladima, što je i jedan od razloga za njihovu popularnost.

"Postoji i druga grupa proizvoda, a to su zagrevani duvanski proizvodi koji sadrže duvan, odnosno male cigarete", rekla je ona i navela da je suštinska razlika između zagrevanih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta u tome što elektronske cigarete ne sadrže duvan.

Ukazala je i da iako se neke elektronske cigarete promovišu kao beznikotinske, nezavisna istraživanja u drugim zemljama pokazuju da i one ponekad sadrže nikotin.

Prema njenim rečima nikotin je odgovoran za izazivanje zavisnosti.

"U mladoj populaciji gde je pušenje inače bilo denormalizovano i gde je procenat pušača snižen, odjednom se pojavljuje veliki procenat korisnika nikotina. On je posebno štetan za mlade i za trudnice. Za mlade, jer kod njih deluje na razvoj mozga koji traje sve do 25. godine, i ostavlja posledice na učenje, pamćenje, pažnju, kontrolu impulsa", rekla je ona.

Dodala je da u populaciji gde je primenom mera kontrole duvana smanjenja učestalost pušenja, sada ima 30 odsto mladih koji koriste nikotin i istakla da posebno zabrinjava to što kod osoba koje počnu sa elektronskim cigaretama, postoji verovatnoća da će preći i na druge, slične proizvode.