18. jul 2024 13:46

Dačić: Ubistvo policajca najverovatnije teroristički napad albanskih struktura sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Ubistvo policajca najverovatnije teroristički napad albanskih struktura sa KiM

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca noćas u Loznici, najverovatnije teroristički napad koji dolazi od strane albanskih struktura sa KiM.

Dačić je za RTS rekao da se utvrđuje da li je napadač muškarac čiji su lična karta i pasoš pronađeni u automobilu, ili je u pitanju njegov brat koji je pobegao iz zatvora na KiM 6. jula. 

"On je ubio policajce, izvršio ovaj očigledan teroristički akt koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno i zato će se ovim slučajem baviti Tužilašto za organizovani kriminal, jer je reč o napadu na policajca na dužnosti", rekao je Dačić.

S obzirom na to da je napadač u bekstvu Dačić je istakao da već 150 pripadnika MUP-a, različnih jedinice, helikopterske, specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, granične policije, lokalne policije iz PU Šapca i policijske stanice u Loznici tragaju za njim.

Očekujemo da će Severna Makedonija izručiti bivšeg pripadnika OVK Bljerima Ramadanija

Ministar je rekao danas da očekuje da će Severna Makedonija izručiti Srbiji bivšeg pripadnik tzv. OVK Bljerim Ramadani koji je uhapšen u regionu Tetova po nalogu Srbije.

"Veoma često se dešava da zemlje nekoga uhapse pa onda ne izruče. Ako neko zaista želi se boriti protiv ratnih zločina, ako postoje dokumentovane optužbe i optužnice, onda mi naravno očekujemo da oni budu izručeni da odgovaraju za zločine", rekao je Dačić za RTS odgovarajući na pitanje da li očekuje njegovo izručenje Srbiji.

Ramadani je bio pripadnik Operativne zone tzv. OVK Nerodimlje, koja je poznata po progonu više stotina Srba iz urbanog dela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem srpskih kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom srpskog stanovništva iz opština koje je ta operativna zona pokrivala.

Pomoći ćemo svima koji zatraže pomoć

Dačić je izjavio danas da je Srbija spremna da uputi pomoć svima koji zatraže.

"Mi smo spremni da pomognemo svima koji to traže. Očigledno da se te stvari politizuju i da neko u svemu tome vidi neke loše namere. Kad neko na pogrešan način razmišlja, onda će i kada želite da pružite pomoć u tome videti neku nameru ostvarivanja velikosrpskih ambicija", rekao je mnistar.

On je istakao da je zbog toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić od njega tražio da svima pokaže zahtev Severne Makedonije za slanje protivpožarnih helikoptera Kamov Ka-32.

Dačić je istakao da je Srbija ima najbolje protivpožarne helikoptere u regionu i da ruski Ka-32 može da podigne pet tona vode.