21. oktobar 2024 12:17

Braća ubijenih mladića u Malom Orašju svedočili na suđenju Blažićima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Braća ubijenih mladića u Malom Orašju svedočili na suđenju Blažićima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - U nastavku suđenja Urošu Blažiću optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba, svedočila su braća dvojice ubijenih mladića.

Nikola Mitrović čija su dva brata Petar i Marko Mitrović ubijeni u Malom Orašju, danas je ispričao da je on među prvima stigao na lice mesta zajedno sa svojim rođenim bratom Jovanom Mitrovićem.

Kako su naveli i Jovan Mitrović i Nikola Mitrović, njihovog oca je brat Petar Mitrović pozvao te večeri i rekao da je povređen, zbog čega su se njih dvojica uputila ka spomeniku, a kada su stigli na lice mesta već su kod kapije sreli oca jednog od ubijenih mladića koji je rekao "pobi ih čovek kao kerove".

Svog brata Petra Mitrovića su pronašli i stavili u automobil i odvezli u bolnicu, a tokom vožnje Petar Mitrović je govorio da ne može više da izdrži i da ga izbace iz automobila.

"Ja sam mu sve vreme govorio koliko ga volimo i da mora da izdrži", rekao je Jovan Mitrović.

On je opisao da je prilikom ulaska u dvorište kod spomenika video mladiće koji leže povređeni na zemlji, a brata od strica Marka Mitrovića je video kako sedi mrtav.

Deda ubijenog Nikole Milića, Drago Milić je takođe te noći došao na lice mesta, gde je video povređene i mrtve, dok su povređeni kukali i zapomagali. Na kraju se obratio optuženima i nazvao ih monstrumima.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak 28. oktobra za kada su pozvani veštaci.

Pored Uroša Blažića u ovom postupku je optužen i njegov otac Radiša Blažić zbog sumnje da je svom sinu obezbedio oružje kojim je zločin počinjen i oružje koje je pronađeno u njihovoj kući nakon masovnog ubistva.

Na suđenju Blažiću svedočila ranjena devojka iz Dubone

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je u nastavku suđenja Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo kod Mladenovca, svedočila Andrijana Mitrović koja je ranjena tog 4. maja u Duboni.

Mitrović je navela da je tada Uroš Blažić stao automobilom kod dvorišta, te da mu je tad neko od njenih prijatelja rekao "Čekaj, šta radiš", ali je Blažić, prema njenim rečima tada zapucao na njih.

Ona je rekla da je osetila da je pogođena i da je tad pala i pravila se mrtva, kao i da se posle toga više ničega ne seća.

Prvo čega se seća, kako je navela, je da se budi u ambulantnim kolima.

Na pitanje tužioca da li se seća da se Blažić vraćao da puca ponovo u njene prijatelje, Mitrović je rekla da misli da jeste pucao u njenu drugaricu koja je vrištala, kao i da je i nju još jednom pogodio u leđa.

Oštećeni Milosav Todorović je stavio primedbu na rad sudije, tvrdeći da je "mnogo blaga" i primedbu na advokata Uroša Blažića.

U nastavku suđenja ispitan je Dragan Gavrilović, otac Blažićeve majke, odnosno deda Uroša Blažića.

On je naveo da ništa ne zna o oružju koje je pronađeno u kući Blažića, kao i da nikad nije pričao sa Urošem Blažićem i Radišom Blažićem o oružju.

Nakon zločina Uroš Blažić je otišao u Kragujevac i sakrio se u objektu koji je u vlasništvu ujaka.

Uroš Blažić je, prema rečima svedoka, poslednji put bio kod njih u Kragujevcu pre tri godine, a na pitanje zašto se baš sakrio u njihovu kuću, odnosno kokošinjac, svedok je rekao da ne zna.

Gavrilović je na pitanje kakvi su odnosi bili u porodici Blažić, rekao da su bili idealni i da ništa nije ukazivalo na probleme.

Milunka Gavrilović, Blažićeva ujna je takođe rekla da ne zna da li su oni imali neke porodične probleme, kao i da se posle zločina čula telefonom sa Biljanom Blažić.

Kako tvrdi svedok, Biljana Blažić je rekla da je oružje kupio Uroš Blažić, da ona i njegov otac nisu ni znali za to.

Uroš Blažić doveden u sud

Uroš Blažić doveden je u Specijalni sud u Beogradu, gde bi danas trebalo da se nastavi suđenje protiv njega za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona.

Pored Uroša Blažića doveden je i njegov otac, Radiša Blažić, pod pratnjom marica.

Oni se nalaze u pritvoru od hapšenja, a Uroš Blažić od 5. maja prošle godine.

Za današnje suđenje predviđeno je ispitivanje svedoka, oštećenih i veštaka.

U zgradu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, gde se ovo suđenje održava dok ovaj predmet sudi Viši sud u Smederevu, stigli su i članovi porodice ubijenih i ranjeni.

Oštećeni mahom nose crne majice na kojima je ispisan datum 4.5.2023. sa porukom “Živite”.

Uroš Blažić je priznao krivicu, dok je njegov otac negirao da je on nabavio oružje kojim je zločin počinjen i ostalo oružje koje je pronađeno u njihovoj kući nakon zločina.

Uroš Blažić je optužen da je ubio devet i ranio 12 osoba.