10. maj 2023 15:40

Petrit Dula oslobođen optužbe da je počinio ratne zločine u Đakovici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petrit Dula oslobođen optužbe da je počinio ratne zločine u Đakovici

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Petrita Dulu optužbe da je 1999. godine kao član tzv. OVK u Đakovici jednog civila vezao za stolicu, tukao i maltretirao.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe okrivljenog i njegovog branioca, preinačio prvostepenu presudu kojom je Dula bio osuđen na kaznu zatvora od devet godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i, usled nedostatka dokaza, oslobodio ga optužbe, objavljeno je na sajtu tog suda.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepni sud je nepravilno primenio Zakon o krivičnom postupku, odnosno zasnovao presudu na iskazima i obaveštenjima koji su prikupljeni u prethodnom postupku.

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je presudu zasnovalo na iskazu oštećenog G.K. u kojem je opisao okolnosti pod kojima se odigrao taj događaj, označavajući okrivljenog kao osobu koja izvršila pomenuto krivično delo.

Prvostepena presuda je zasnovana na iskazu oštećenog, kao i njegovih supruga koje su imale samo posredna saznanja o događaju, dok su oštećeni K.V. i svedok F.L. dali kontadiktorne iskaze.

Okrivljeni je tokom čitavog postupka negirao krivicu, što je Apelacioni sud prihvatio, budući da ta tvrdnja nije opovrgnuta izvedenim dokazima.

Oštećeni i svedoci na glavnom pretresu, kada su prvi put videli okrivljenog, naveli su da to nije osoba o kome su se izjašnjavali pred policijom, a i sam opis izvršioca od strane oštećenog ne odgovara fizičkim karakteristikama okrivljenog.

Optužnicom je Duli stavljeno na teret da je, zajedno sa više pripadnika tzv. OVK, oštećenog odveo iz kuće L.Đ. do svoje kuće u Đakovici, gde ga je, dok je sedeo na stolici vezanih ruku, udarao bejzbol palicom, gađao flašom i udario punom flašom iznad levog uha.

Ostali pripadnici tzv. OVK udarali su ga kundacima, rukama i nogama, usled čega je oštećeni bio povređen i u više navrata gubio svest.

Nakon toga su ga, kako se navodi u optužnici prevezli u štab tzv. OVK gde su nastavili sa zlostavljenjem i ispitivanjem na kojim mestima su sahranjivani pripadnici tzv. OVK i njihova rodbina. Sledeći dan, po naređenju NN komandanta, oštećeni je pušten.