13. januar 2023 15:05

Denis Konstantinović pravosnažno osuđen na tri godine zatvora za nesreću u Mirijevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Denis Konstantinović pravosnažno osuđen na tri godine zatvora za nesreću u Mirijevu

Foto: Shutterstock.com/Yavda, ilustracija

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu za pola godine Denisu Konstantinoviću i pravosnažno ga osudio na tri godine zatvora, jer je automobilom izazvao nesreću u Mirijevskom bulevaru, u kojoj je Zlata Ž. poginula.

Drugostepeni sud je usvajio žalbu branioca okrivljenog i smanjio mu kaznu zatvora za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, objavljeno je na sajtu suda.

Njemu je potvrđena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od pet godina.

Po nalaženju Apelacionog suda, u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na stranih okrivljenog uzeo u obzir potpuno priznanje činjeničnih navoda optužbe, njegove porodične prilike i starosnu dob, kao i izraženo kajanje zbog posledica koje su nastale usled nesreće.

Od otežavajućih, kako smatra Apelacioni sud, prvostepeni sud je pravilno našao da je vozilom upravljao bez položenog vozačkog ispita i dozvole, da je višestruko prekršajno kažnjavan zbog vožnje neregistrovanog vozila i vožnje bez dozvole.

Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije dao dovoljan značaj olakšavajućim okolnostima, dok je otežavajućim okolnostima dao preveliki značaj, zbog čega je preinačio presudu u tom delu.

Konstantinović je oglašen krivim što je 17. novembra 2021. godine oko 11:30 vozio automobil iako nije imao vozačku dozvolu i kretao se Mirijevskim bulevarom od ulice Vitezova Karađorđeve zvezde ka Višnjičkoj ulici ne pridržavajući se saobraćajnih propisa.

Vozeći brzinom od najmanje 82 kilometra na čas, iako je u toj deonici dozvoljena brzina 50 kilometara na čas, on je izgubio kontrolu nad vozilom, koje se zanelo na kolovozu i „izletelo“ na trotoar na kojem se nalazila Zlata Ž.

Od siline udara žena je odbačena i oborena na kolovoz, a on je udario u metalni stub ulične rasvete koji je odvaljen i obačen na 45 metara od svog ležišta.

Zlata Ž. je preminula na licu mesta od zadobijenih teških povreda.