10. maj 2024 14:31

Mihailo Crnobrnja preminuo u 78. godini života

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Crnobrnja preminuo u 78. godini života

Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot, ilustracija

BEOGRAD - Evropski pokret u Srbiji saopštio je danas da je preminuo bivši predsednik tog pokreta Mihailo Crnobrnja u 78. godini života.

"Pamtićemo njegov vedri lik, neposrednost, optimizam, visprenost i spremnost da se sa velikom energijom i poletom angažuje u brojnim aktivnostima Evropskog pokreta. Zalagao se praktično do poslednjeg daha za evropske ideje, duboko verujući da je to najbolji način da se unaprede i razvijaju srpsko društvo i država", navodi se na sajtu EPUS.

Crnobrnja je završio Ekonomski fakultet u Beogradu i magistrirao ekonomske nauke na Univeritetu Merilend (University of Maryland=) 1970 godine, a doktorirao je na ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1976 godine.

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu od 1974. godine predavao je na predmetu Politička ekonomija savremenog društva, a u istom periodu Crnobrnja je radio i kao direktor Centra za ekonomska istraživanja Udružene beogradske banke.

Bio je ministar u Vladi Srbije kao i direktor Zavoda za društveno-ekonomsko planiranje, u nekoliko perioda učestvovao je u delatnostima koje su trebale da vode ka uključivanju Jugoslavije ili Srbije u evropsku integraciju, a bio je ambasador SFRJ pri Evropskoj zajednici u dramatičnom periodu od 1989. do 1992 godine, sve do raspada Jugoslavije.

Nakon raspada SFRJ otišao je u Kanadu gde je nastavio nastavničku karijeru, da bi se 2001. godine vratio u Beograd kada se angažovao kao specijalni savetnik za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske veze sa inostranstvom.

Crnobrnja je bio profesor emeritus i direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na fakultetu FEFA u Beogradu, od 2006. do 2009. bio je direktor Instituta FEFA, a od 2009. do 2012. dekan fakulteta.

"Mihailo Crnobrnja je pripadao onoj generaciji kojoj je zapalo za udeo da u svojim najaktivnijim godinama učestvuje ili svedoči o raspadu Jugoslavije, o čemu je napisao i značajnu knjigu - Jugoslovenska drama, koja je prevedena na engleski i na više drugih jezika poput francuskog, kineskog i makedonskog. Bio je autor još četiri stručne knjige, ko-autor jedne i priređivač četiri zbornika radova. Objavio je više od 250 eseja, članaka, rasprava, prikaza i recenzija u naučnim i stručnim časopisima na prostorima bivše SFRJ, Kanadi i SAD", naveo je Evropski pokret u Srbiji.