10. jun 2024 15:12

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv osam osoba za krađu ordenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv osam osoba za krađu ordenja

Foto: Shutterstock.com/wutzkohphoto, ilustracija

BEOGRAD - Treće osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Beogradu saopštilo je da je nakon opsežne i detaljne istrage, u saradnji sa Službom za suzbijanje kriminala, Uprave kriminalističke policije, vezane za krađu kulturnog dobra - ordenja u Palati "Srbija" danas podiglo optužnicu protiv okrivljenog S.H. (52) i još sedam pomagača, za krivično delo "teška krađa".

Kako se navodi, optužnica za krivično delo "teška krađa", osim S.H (52 ) je podignuta i protiv okrivljenih S.B. (46), J.M. (65), S.S. (44), R.K. (64), A.T. (60), I.Z. (53) i N.A. (63).rođen 1961. godine

Kako Tanjug saznaje, jedan od optuženih je Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde i advokat.

Dodaje se da se okrivljenima stavlja na teret da su u periodu od 14. oktobra 2009. do 27. aprila 2010. u Beogradu, u istočnom krilu Palate "Srbija", u kancelariji 559 i to S.H. oduzeo tuđe pokretne stvari drugom u nameri da njihovim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist na štetu Srbije.

Ističe se da ukradene stvari predstavljaju dobro koje uživa prethodnu zaštitu shodno odredbi člana 29. u vezi sa članom 26. Zakona o kulturnom nasleđu.

Reč je o 8.449 komada različitih vrsta ordenja i 541 komad tubusa za povelje za odlikovanja SRJ ukupne vrednosti oko 118 miliona dinara.

Okrivljeni S.S., S.B,. N.A., I.Z. i R.K. su sa umišljajem pomogli S.H. u izvršenju krivičnog dela i to tako što su S.S., S.B. i N.A. stvorili uslove S.H. za izvršenje krivičnog dela, a I.Z. i R.K. su S.H. stavili na raspolaganje sredstva za izvršenje krivičnog dela.

Takođe, optužnicom se okrivljenom J.M. stavlja na teret da je u periodu od 25. do 27. maja 2010. u Beogradu, uz pomaganje okrivljenih A.T. i R.K. oduzeo tuđu pokretnu stvar koja predstavlja dobro koje uživa prethodnu zaštitu i to jedan orden Partizanske zvezde sa zlatnim vencem vrednosti od 145.000 dinara.

Javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu kako se ističe, predložio je Trećem osnovnom sudu u Beogradu da okrivljene oglasi krivima i da ih kazni po zakonu.

"Za krivično delo Teška krađa iz člana 204. stav 4. Krivičnog zakonika koje se okrivljenima stavlja na teret je zaprećena kazna zatvora od dve do deset godina", navodi se u saopštenju OJT.

Homen je demantovao ranije optužbe da je učestvovao u krađi 43.000 komada državnog ordenja izuzetno velike vrednosti iz Palate "Srbija" kao i tvrdnje da se nalazi u bekstvu, dodajući da je o svojoj navodnoj umešanosti saznao iz medija.

"O slučaju navodno nestalih 43.000 odlikovanja i mojoj navodnoj umešanosti, saznao sam iz medija. Kao što sam saznao i da sam u bekstvu. Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem", naveo je Homen tada u saopštenju dostavljenom medijima.

On je tada rekao i da izneti pola tone odlikovanja iz vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontra-obaveštajnu zaštitu nije moguće, a takođe je nemoguće taj teret izneti i iz predsedništva Srbije u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine.