16. jul 2024 12:11

Odalović: Ako dođe do promene američke amdinistracije, očekujem da uozbilje Prištinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odalović: Ako dođe do promene američke amdinistracije, očekujem da uozbilje Prištinu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je danas da se, ukoliko dođe do promene američke administracije nakon predsedničkih izbora u SAD u novembru, može očekivati da će nova administracija "uozbiljiti" Prištinu i da će insistirati na vraćanju normalnom dijalogu Beograda i Prištine.

On je za Tanjug rekao da SAD neće promeniti politiku prema priznavanju samoproglašene države Kosovo jer su oni sponzori toga, ali da će se, ukoliko dođe do promene američke administracije, promeniti odnos SAD prema privremenim prištinskim institucijama u smislu da će institisirati na normalnom dijalogu Beograda i Prištine.

"Za vreme sadašnje administracije nemamo dijalog, mi imamo jednu stranu, našu stranu, koja hoće da razgovara. Bio sam u Briselu, tema nestalih, da se sastanemo sa prištinskom stranom da razgovaramo o jednom civilizacijskom i humanitarnom pitanju. Kada smo završili taj razgovor, trebalo je da se sastanemo zajedno, a Priština je odbila. Ako je odbila tu temu, kako će da priča o drugim temama", naveo je on.

Odalović kaže da je i prošli put kada je američka administracija probala da uozbilji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji se nije ponašao u skladu sa zahtevima, došlo do novih izbora.

Kako je naveo, izbori na Kosovu i Metohiji sledeće godine su veoma važni za srpsku zajednicu kako bi se ona konsolidovala, izašla na te izbore, osvojila ono što joj pripada i kako bi se kroz institucije borila.

Odalović smatra da će Beograd podržati ono što je interes Srba na KiM, ocenivši da Beograd razume da se Srbima na KiM treba stvoriti prostor da politički deluju, kažu šta misle o nekom zakonu, da se kroz institucije bore za prava koja im se uskraćuju.

"Imamo vreme koje dolazi i ja duboko verujem da neće biti kao ovo. Bili su izbori u Evropskom parlamentu, bez obzira što je ista partija osvojila većinu, neće biti isto stanje u EP. Mnogo je onih drugih koji su ušli i koji će značajno uticati na funkcionisanje parlamenta. U zemljama u kojima se održavaju nacionalni izbori, stvari se drastično menjaju", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo se raspada iznutra i insitucionalno ne postoji zato što Kurti svoju politiku svodi na to da je okupirao i osvojio sever Kosova dugim cevima.

"Meni je žao što na to ne reaguju američki predstavnici, britanski, nemački, oni koji treba da ga sputaju jer nisu oni tu došli da ga podrže u tome. Ako jesu neka kažu da to tako treba i da je to politika koju njihove zemlje podržavaju", poručio je on.

Odalović smatra da energetski sistem na Kosovu ima ozbiljnih potencijala za investiranje, da bi mogao da se revitalizuje i bude ozbiljan resurs oko kog se mogu okupiti interesi najmoćnijih enegretskih kompanija u svetu.