16. jul 2024 15:21

Edin Đerlek i Ministarstvo informisanja osudili napad na srpske novinare na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek i Ministarstvo informisanja osudili napad na srpske novinare na KiM

Foto: TANJUG/MILOŠ PERIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Edin Đerlek i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija osudili su danas fizički napad na novinarku "Politike" Biljanu Radomirović i novinara "Jedinstva" Zorana Vlaškovića, koji se dogodio u Kosovskoj Mitrovici dok su bili na radnom zadatku.

"Nijedan novinar ne bi smeo biti izložen uznemiravanju, zastrašivanju ili nasilju zbog obavljanja svog posla. Uznemiravanje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima je nedopustivo naročito imajući u vidu da slobodno i demokratsko društvo ne može postojati bez snažnih, slobodnih, nezavisnih medija i novinara koji moraju biti zaštićeni od bilo koje organizovane grupe ili pojedinaca", poručio je Đerlek.

On je dodao da tekvi i slični vidovi nasilja nad novinarima ne smeju proći nekažnjeno, bez obzira na ko ih je i gde počinio, navodi se u saopštenju Narodne skupštine Srbije.

"Zato se mora uraditi sve što je neophodno kako bismo osigurali da mediji deluju u sigurnom ambijentu i adekvatnim uslovima za dostojanstveno i profesionalno obavljanje svoje časne dužnosti", zaključio je Đerlek.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u saopštenju ističe da je taj slučaj samo još jedan u nizu incidenata koji za cilj imaju ometanje ili potpuno onemogućavanje nesmetanog rada srpskih novinara na području AP Kosovo i Metohija.

"Takva, apsolutno neprihvatljiva praksa, jasno ukazuje na stvarni odnos privremenih organa u Prištini prema svim pripadnicima srpskog naroda koji su, upravo u ovom periodu, predmet posebno intenziviranog sistematskog progona i izloženosti svakovrsnim oblicima nasilja", poručili su iz Ministarstva.

Dodaju da uprkos tome, Ministarstvo od nadležnih organa očekuje brzu reakciju, privođenje pravdi počinioca ovog nedela i pokretanje odgovarajućeg postupka.

"Istovremeno, Ministarstvo poziva predstavnike međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija koje se bave slobodom medija i bezbednošću novinara da osude ovakvo ponašanje, kao i da utiču na privremene organe vlasti u Prištini kako bi se stalo na put zločinjenju nad Srbima", naglašavaju iz Ministarstva.

Ministarstvo apeluje na sve nadležne da novinarima na području AP Kosovo i Metohija obezbede uslove za nesmetano obavljanje svog posla.

Na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici sinoć je došlo do incidenta kada je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i flašom gađao novinarku ''Politike'' Biljanu Radomirović i novinara ''Jedinstva'' Zorana Vlaškovića, koji su bili na zadatku.

Kako prenosi Politika, Radomirović je zadobila lakše telesne povrede u vidu posekotine na nozi, a brzom intervencijom italijanskih karabinjera koji bili blizu mesta incidenta sanirana je povreda.