16. jul 2024 16:50

Kinga Gal: Za Mađarsku kao predsedavajuću prioritet da se ubrza proširenje na Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kinga Gal: Za Mađarsku kao predsedavajuću prioritet da se ubrza proširenje na Zapadni Balkan

Foto: Tanjug/video

STRAZBUR  - Prva potpredsednica političke grupacije Patriote za Evropu u Evropskom parlamentu Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana izjavila je danas da je jedan od prioriteta Mađarske kao predsedavajuće Savetom EU da se ubrza proces proširenja, posebno na Zapadni Balkan.

"Za mađarsko predsedavanje među prioritetima je da proširenje, posebno na Zapadni Balkan, nastavi brže (da se odvija) i postane realnost. Toliko je obećavano prethodnih godina da sada EU mora da isporuči (rezultate), jer nije samo u interesu zemalja koje su u postupku da se to ubrza, već je to i u interesu EU", rekla je Gal novinarima u Strazburu, na pitanje Tanjuga koliko će proširenje biti važno za njenu grupaciju Patriote Evrope.

Ona je naglasila da proces proširenja mora da se shvati ozbiljno i izrazila nadu da će biti preduzeti konkretni koraci za napredak po tom pitanju.

Na pitanje Tanjuga da li će Patriote za Evropu podržati proces proširenja, Gal je rekla da to neće biti lako pitanje imajući u vidu da postoje i druga pitanja, ali je naglasila da će za mađarsko predsedavanje i Mađare "uvek biti ključno pitanje promovisati proširenje" na Zapadni Balkan.

Gal je novinarima, upitana za odluku aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bojkotuje neformalne sastanke na ministarskom nivou u Budimpešti, rekla da je reč o "lošoj kampanji" koju fon der Lajen sprovodi kako bi ugodila drugima i dobila glasove koji joj možda nedostaju kako bi ponovo bila izabrana na tu funkciju.

"Ovo je politička kampanja koja je neprihvatljiva", ocenila je Gal i dodala da Komsija mora da igra ulogu koja podrazumeva iskrenu i prijateljsku saradnju evropskih institucija.

Gal je optužila Komisiju i Savet da "zloupotrebljavaju evropske institucije u političke svrhe" i navela da to neće pomoći zajedničkom projektu da se ostvare rezultati u narednih pola godina, tokom predsedavanja Mađarske Savetom EU.

"Nije samo mađarsko predsedavanje to koje treba da isporuči (rezultate), već i Komisija i države članice. Neće pomoći iskrenoj saradnji tih institucija ako ovo postane pitanje političke kampanje", podvukla je Gal.

Istakla je i da je Mađarska navikla na to da predsednica Komisije, kako je rekla, "koristi svoj politički uticaj i svoju moć da ucenjuje i vrši pritisak na vladu države članice" ako ne prati mejnstrim trendove, koji se od nje traže.

"Ovo je neprihvatljivo. Borićemo se protiv ovoga. Zbog toga sam srećna što nova politička grupacija Patriote za Evropu govori da je dosta neprihvatljivih političkih dogovora, tih mehanizama, pritisaka i ucenjivanja", rekla je Gal i dodala da evropski birači žele promenu.

Ona je ponovila da se na ovakvu odluku fon der Lajen u Mađarskoj gleda kao na izbornu kampanju "koja koristi pitanje koje je mnogo ozbiljnije i mnogo važnije" od takve kampanje Fon der Lajen i poručila da u Mađarskoj ne mogu da prihvate njene metode.

Naglsila je i da mađarska vlada želi da ima dobro i uspešno predsedavanje EU.

"Ima dosta problema i dosta izazova sa kojima bismo morali da se nosimo, i mislim da postoji pošten posrednik u slučaju mađarske vlade tokom ovog predsedavanja, kao i da postoji potreba za institucionalnom saradnjom", rekla je Gal.

Ona je naglasila da je mađarska vlada spremna na saradnju sa državama članicama i Komisijom, ali da neće prihvatati ovakve poruke.

"To će biti štetno za ceo naš evropski projekat", poručila je Gal.

Glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer saopštio je sinoć da je Fon der Lajen, "u svetlu nedavniih događaja koji obeležavaju početak mađarskog predsedavanja" odlučila da će Komsija tokom neformalnih sastanaka Saveta biti predstavljena samo na nivou viših službenika, kao i da neće biti organizovana poseta Koledža komesara zemlji koja predsedava EU.