18. jul 2024 09:40

Vladislav Jovanović: Specijalna misija Kosova u Atini može da bude opasnost za odnose sa Beogradom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladislav Jovanović: Specijalna misija Kosova u Atini može da bude opasnost za odnose sa Beogradom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović izjavio je danas da specijalna misija takozvanog Kosova u Atini na čelu sa Norom Visokom Veler može potencijalno da bude opasnost za odnose sa Beogradom, ali da to nije u fokusu, imajući u vidu da Atina konkretizuje odnose sa Prištinom pod pritiskom Evropske unije (EU) i Amerike.

"Atina je pod pritiskom EU i Amerike i zato ide korak dalje u konkretizaciji odnosa sa Prištinom. Ona je u povećanom strahu od teritorijalnih pretenzija Turske i osetljiva na pritiske sa Zapada, a naročito što se tiče odnosa sa Srbijom", rekao je Jovanović za list Blic.

Kako je dodao, Atina je zbog toga odlučila da ide sporim koracima, a Priština je toga svesna, ali verovatno sa jedne strane i instruisana o tome šta treba da radi.

"Potencijalno ta misija može da bude opasnost za odnose sa Beogradom, ali trenutno to nije u fokusu", istakao je Jovanović.

Spoljnopolitički komentator iz Atine Vasilis Nedos rekao je da Priština očekuje redovniju razmenu mišljenja i sastanke u Atini kako bi ih ubedili da priznanje Kosova ne bi stvaralo probleme u vezi sa drugim pitanjima grčke spoljne politike, piše Blic.

"Međutim, ne mislim da je ovo korak ka priznanju, zvanično priznanje Kosova bi zahtevalo drugačiji tok događaja. Naravno, znamo da je ovaj zahtev iz Prištine uvek na stolu, ali ne mislim da je atmosfera ovde u Atini zrela za takav korak napred u odnosima između Grčke i Kosova", rekao je on.

Govoreći o sve čestim posetama grčkih zvaničnika Prištini, Nedos je rekao da postoji jasna i stabilna zvanična pozicija Grčke da želi normalizaciju veza između zajednica ali da ne očekuje da će biti nekih značajnijih poteza poput priznavanja nezavinosti Kosova.

Ipak, profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraljiu smatra da će specijalna misija Kosova u Atini na čelu sa Norom Visokom Veler odigrati značajnu ulogu u daljem razvoju ekonomskih i političkih veza sa Grčkom, ocenjujući da bi moglo da dođe i do grčkog priznanja nezavisnosti Kosova.

"Grčka privreda je poprilično prisutna na Kosovu, investitori su tu, i najverovatnije su države Kvinte uticale na Grčku da se na neki način unaprede odnosi. Sad je konačno došlo do toga da se otvara kancelarija koja ima i privredni i politički značaj preko koje će se dalje razvijati odnosi između Grčke i Kosova", rekao je Baraljiu.