25. jul 2024 19:39

Đurić: Nacionalne zajednice su bogatstvo Srbije, naš odnos prema njima je za primer

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Nacionalne zajednice su bogatstvo Srbije, naš odnos prema njima je za primer

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da značaj i karakter odnosa koje Srbija ima prema nacionalnim zajednicama ogroman za regionalne i međunarodne odnose i naglasio da će po tom pitanju Srbija, koja je već primer za mnoge države, u budućnosti biti još bolja.

“U nacionalnim zajednicama u našoj zemlji vidimo ogroman resurs za unapređenje odnosa sa državama koje nas okružuju i neretko Srbija služi kao pozitivan primer kada je reč o tretmanu nacionalnih zajednica s obzirom na to da predstavlja državu u kojoj nacionalne zajednice mogu da ostvaruju brojna prava od obrazovanja od osnovnog nivoa pa čak i predškolskog obrazovanja pa sve do doktorskih studija na sopstvenim jezicima, uživanja određenih prava u domenu javnog informisanja koje se subvencionišu iz budžeta, a koja su takođe bez presedana", rekao je Đurić na sednici Skupštine Srbije odgovarajući na pitanja poslanika Ahmedina Škrijelja iz Stranke demokratske akcije Sandžaka u vezi sa proporcionalnim uključivanjem Bošnjaka u institucije.

Đurić je podsetio da zvaničnici često koriste taj podatak i činjencu u razgovoru sa stranim partnerima i prijateljima i neretko dobijaju komplimente.

“Mnogi žele da iskoriste Srbiju kao primer za proučavanje kada je reč o tretmanju određenih nacionalnih zajednica. Istovremeno, želim da kažem da moramo da uradimo mnogo više. Kada je reč o Ministarstvu spoljnih poslova, već pravimo akcioni plan kako da u našu strukturu uključimo veći broj pripadnika nacionalnih zajednica", naveo je ministar i dodao da će im biti zadovoljstvo da se uskoro u redovima MSP nađe i još pripadnika i bošnjačkog i drugih naroda koji žive u Srbiji.

Dodao je da nacionalne zajednice iz Srbije imaju takođe i veliki broj pripadnika u rasejanju u zemljama regiona i šire i da i te zajednice jednako kao srpska mogu da pruže doprinos jačanju veza Srbije sa tim zemljama.

Srbija radi na potpisivanju dodatnih trgovinskih i investicionih sporazuma

Ministar spoljnih poslova izjavio je danas da Ministarstvo aktivno radi na tome da Srbija na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje će se održati u septembru u Njujorku, potpiše još sporazuma koji se odnose i na trgovinu i na investicije i da stvori dodatne pretpostavke za pristup novim tržištima. 

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj su poslanici postavljali pitanja, naglasio da je veoma važno da Srbija neguje politički odnose sa zemljama širom sveta i da će u narednom periodu udvostručiti trud da zemlju predstavi kao atraktivnu destinaciju za saradnju u oblasti privrede i poljoprivrede. 

Naglasio je da Srbija u ovom trenutku ima diplomatsko-konzularna predstavništva u 104 centra i da će, u narednom periodu, kadrovski i materijalno-logistički ojačati prisustvo u njima.

"Naša misija je zato da menjamo sliku i imidž o Srbiji u svetu, koji je zasnovan i na kvalitetnom srpskom proizvodu", rekao je on i podsetio da je i kao ambasador sa ponosom pokazivao i sok iz Kosjerića, domaće i rakije koje se proizvode od Gruže, Čačka, Arilja. 

"Nema kraja Srbije koji nema nešto izuzetno po kvalitetu, tradiciji i ukupnim karakteristikama da ponudi globalnom tržištu", rekao je on.