27. jul 2024 10:41

Vučević: Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju elementarne uslove za život

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju elementarne uslove za život

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je opstanak Srba na prostoru Kosova i Metohije ugrožen, jer, kako je istakao, nemaju elementarne uslove za život.

Vučević je za RTS rekao da srpski narod na KiM svakodnevno trpi pritiske na različite načine, kao i da Srbi praktično nemaju nijednu instituciju na tom prostoru.

"Ostalo je još samo da se napadne obrazovni sistem. Zdravstvo je već u dobroj meri napadnuto", naveo je Vučević.

Podsetio je da je zabranjen ulaza robe iz centralne Srbije na KiM i ugroženo energetsko snabdevanje na KiM.

Konstruktivni,ali teški razgovori sa predstavnicima udruženja poljoprivrednik

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je imao konstruktivne, ali teške razgovore sa predstavnicima Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije, sa kojima je razgovarao o pitanju cena, prinosa, subvencija i katastra.

Vučević je za RTS rekao da je zaista mnogo problema koje verovatno, kako je naveo, većina ljudi nije ni svesna da postoje u životu naših farmera, paora i poljoprivrednika i dodao da su neka rešenja postigli, kao i da to nije mala stvar.

"Mi idemo sad do 35.000 dinara po hektaru za seme, to nikada do sad nije bilo. I povećali smo posebno fond za stočarstvo, sa 40.000 na još 60.000, odnosno 100.000 ukupno za grla, ali tako da stimulišemo stočare da zadrže telad, junad kod sebe, da povećamo stočni fond, a ne da samo se neko bavi komercijalnim stvarima, kao i da rasprodaje stočni fond", naveo je Vučević.

Istakao je da nam treba daleko veći stočni fond i da je zadovoljan što su poljoprivrednici prihvatili dijalog.