7. avgust 2024 10:37

Milićević: Pravda je spora, ali dostižna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Pravda je spora, ali dostižna

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević podsetio je da se danas navršava 29 godina od maskra koji je hrvatska vojska počinila nad srpskim civilima u Bosni i Hercegovini, istakavši tom prilikom da dečje žrtve ne mogu da se oproste.

"Ratni avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21 je 7. avgusta 1995. u 12 časova poleteo sa Splitskog aerodroma, poslednjeg dana akcije 'Oluja'. Nadleteo je iznad izbegličke kolone srpskih civila koji su se kretali iz pravca Donjeg Lapca ka Bosanskom Petrovcu. Piloti hrvatskog RV i PVO su jasno mogli da vide da se radi o civilima, a ne o vojsci. Ipak, taj avion ispaljuje nekoliko projektila koji su usmrtili četvoro dece, jednu devojku, četvoro starijih osoba. Više od 50 civila, najviše dece, je teško ranjeno. Mnogi su ostali doživotni invalidi. Od šoka je tada preminula i jedna trudnica koja je videla da joj je pobijena cela porodica", podsetio je Milićević, navodi se u saopštenju.

Naglašava da za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, kao i da je pravda spora, ali dostižna.

"Umesto da kazne zločince, hrvatski zvaničnici ih i danas veličaju i slave, a premijer Andrej Plenković je pretio Srbiji blokadom evropskog puta samo zbog toga što je naše tužilaštvo podnelo optužnicu protiv ovih zlikovaca koji su brutalno pobili srpsku decu. Pravda jeste spora, ali je i dostižna. Siguran sam da će zasluženu cenu platiti i monstrumi koji su počinili zločin na Petrovačkoj cesti, kao i oni koji su im to naredili. Decu im nećemo oprostiti", poručio je ministar.