9. avgust 2024 19:09

Vučević: U 100 dana rada Vlade Srbije podstakli smo razvoj privrede i poljoprivrede, sveopšta dobrobit je naš cilj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: U 100 dana rada Vlade Srbije podstakli smo razvoj privrede i poljoprivrede, sveopšta dobrobit je naš cilj

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Miloš Vučević ocenio je danas na obeležavanju 100 dana Vlade, da je Vlada na čijem je čelu vlada kontinuiteta, od promene 2012. godine, pa preko dve vlade Aleksandra Vučića i tri vlade Ane Brnabić, do danas i poručio je da je sveopšta dobrobit građana, cilj ove Vlade.

"Nama je pitanje kontinuiteta, pitanje identiteta. I baš zato smo odlučili da se kao Vlada Republike Srbije vama, građanima naše države, obratimo iz Etnografskog muzeja u Beogradu, srcu naše kulturne baštine i simbolu istorije našeg naroda. Mesto koje nije samo muzej, već čuvar naše prošlosti i podsetnik na sve ono što naši preci jesu, inspiracija za ono što možemo i moramo da poštujemo i što ćemo raditi u budućnosti", rekao je Vučević.

Poručio je građanima da je Vlada danas tu zbog njih, ali i zbog celog srpskog naroda gde god živi, kao i za svakog pojedinca koji veruje u jaču i bolju Srbiju.

"Srbija radi, jer čvrsto stoji na čvrstim temeljima bogate istorije, utkane u svaku poru naše zemlje. Ta istorija nas povezuje sa korenima i precima od Pećke patrijaršije do Hrama Svetog Save i daje nam snagu da iznova nastavljamo i od svog naroda i Srbije nikada ne odustanemo", rekao je Vučević.

Ocenio je da su Srbi i svi građani Srbije ponosni na svoju prošlost i odlučni da zadrže svoj identitet, ali i da žive u miru sa svima u regionu.

Vlada nastavlja sa podrškom porodicama, za prvo dete 500.000 dinara pomoći

Predsednik Vlade rekao je da će Vlada Srbije nastaviti podršku i brigu o porodici i da očekuje da će veoma brzo biti usvojen novi zakon koji će predvideti podršku za prvo dete u iznosu od 500.000, a za četvrto 3.180.000 dinara.

"To će obuhvatiti svu decu rođenu od ove godine. Za prvo dete predvideli smo jednokratnu isplatu od 500.000 dinara. Za drugo dete 600.000 dinara u 24 jednake mesečne rate. Za treće dete 2.280.000 dinara u 120 jednake mesečne rate. Za četvrto dete 3.180.000 dinara u 120 jednake mesečne rate", rekao je Vučević na predstavljanju rada Vlade Srbije u prvih sto dana pod sloganom "Srbija radi".

On je podsetio da je 2012. godine za prvo dete država izdvajala 310 evra, a da će sada prvo dete dobijati 4.300 evra.

"Za treće dete, 2012. godine ste u Srbiji mogli da dobijete 2.177 evra. Kada Skupština Srbije podrži predlog koji su Vlada i resorno ministarstvo definisali, u Srbiji ćete za treće dete dobijati 19.450 evra. Mislim da je svima jasno koliko je to značajno i bitan iskorak i napredak ka očuvanju našeg naroda i porodice kao stuba i temelja našeg društva", naglasio je Vučević.

On je dodao da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića napravljena kompletna analiza svih 59 porodilišta u Srbiji.

U 100 dana rada Vlade Srbije podstakli smo razvoj privrede i poljoprivrede

Miloš Vučević istakao je predstavljajući 100 dana rada Vlade u Etnografskom muzeju, stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i potpisivanje takvog sporazuma sa Egiptom, značaj projekta Ekspo2027, ali i podršku države poljoprivrednicima i privrednicima.

U okviru celine u predstavljanju rada vlade pod nazivom "snaga" Vučević je naglasio da je potpisivanjem Sporazuma sa Kinom obezbeđeno da srpski privrednici svoje proizvode lakše i konkurentnije plasiraju na tržište od 1,4 milijarde potrošača.

"Potpisali smo i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom, pregovaramo sa Južnom Korejom i velikim brojem afričkih, azijskih, južnoameričkih država koje su uvek glasale i podržavale Srbiju u svim pitanjima koja su od nacionalnog značaja", rekao je Vučević.

Kada je reč o energetici, predsednik vlade je rekao da snaga naše države leži i u našim energetskim potencijalima.

"Rudni resursi, vodni potencijali, rude i minerali. Ne bežimo od razgovora ni o jednoj temi, verujem da su sva prirodna bogatstva koja imamo Bogom dana da ih koristimo i razvijamo naše društvo i državu. Ako budemo pametni, smireni i staloženi i ne ponesu nas oni koji su zluradi i zlonamerni koji unose konfuziju i razvoj, verujte da je to što su nam priroda i Bog dali biti naša prednost", rekao je Vučević.

Prioritet Vlade je da Srbija radi

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je da je prioriet njegove Vlade da Srbija radi i da je niko ne zaustavi u tome.

"Rekao bih da naš prioritet jeste da Srbija radi, da se Srbija ne zaglavi, da nas ne gurnu u blato, da nas ne zaustave, da nas ne sputaju, da nas ne zabune, ne zalude i ne zaglupe, nego da znamo što radimo u narednom periodu. To mora da bude prioritet vlade, znači da Srbija radi", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara koji će biti priorieti Vlade u narednom periodu.

Govoreći o prioritetima Vlade, on je rekao da uključuju, između ostalog, rad na finansijama, ekonomiji, privredi, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, infrastrukturi, energetici, sportu, odbrani, unutrašnjim poslovima, brizi o demografiji, brizi o porodicama, evropskim integracijama, međunarodnim odnosima, kulturi, nauci, tehnologiji...

"Sve je to lepeza poslova kojima se bavimo da bi ljudi bolje živeli, za šta smo odgovorni", zaključio je Vučević.

Napredak se ogleda kroz infrastrukturne projekte, gradi se 643 km puteva

Miloš Vučević istakao je da se napredak ogleda kroz infrastrukturne projekte koji su urađeni u prethodnom periodu i na kojima će se raditi, navodeći da se trenutno radi 643 kilometara puteva.

"Za nas nema velikih i malih infrastrukturnih projekata, svaki lokalni put, regionalni put za nas je jednako važan. U ovom trenutku u Srbiji gradimo 642,97, to jest 643 kilometra novih puteva. U prethodnih 12 godina izgradili smo 470 kilometara puteva, to je ponos svih vas.

Putevi nisu samo pitanje koliko to košta, već to znači i bezbednije i brže putovanje, da imate više vremena za vaše porodice, prijatelje, da vam treba manje vremena od kuće do posla, da uživate i upoznate našu Srbiju", rekao je Vučević.

On je dodao da se pored drumske radi i železnička infrastruktura. "Do kraja godine završavamo brzu prugu, severni krak od Beograda preko Novog Sada do Subotice. Čekamo naše prijatelje i partnere iz Mađarske da se spojimo i da dobijemo projekat koji je delovao kao projekat naučne fantastike- brza pruga između Beograda i Budimpešte", rekao je premijer.

Vučević je dodao da se nastavlja i razvoj železnice prema jugu.

Verujem da će Srbija radom zaslužiti budućnost kakvu naš narod očekuje

Premijer je izjavio da će glavna poruka Vlade Srbije u narednom periodu biti “Srbija radi” kako bi građani imali budućnost kakvu očekuju i pozvao sve članove vlade, institucije i javnost da zajedno sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i Skupštinom Srbije rade kako bi se zamlja razvijala.

"Pozivam i sve svoje kolege, saborce, ministre Vlade Srbije, ali i sve vas u institucijama i javnost Srbije da zajedno sa predsednikom države, Narodnom skupštinom, svim institucijama, zajednički radimo da se Srbija razvija", rekao je Vučević predstavljajući rezultate ostvarene u prvih 100 dana rada vlade kroz petu celinu, koja nosi poruku “Srbija radi” jer, kako je naglasio, predstavja ono što treba da bude fokus rada vlade.

"Srbija radi da bi nam bilo svima bolje, da bi se vratili radnoj etici, da bi imali izvesniju i sigurniju budućnost, da ne bi propustili šanse za napredak, za razvoj, za bolju i sigurniju Srbiju, Srbiju zadovoljnih građana", rekao je Vučević i dodao da Vladi Srbije samo rezultati mogu biti merilo uspeha.

Dodao je da od nas samih isklučivo zavisi kakva će nam biti budućnost.

"Srbija je naša kuća. Kakva je kuća zavisi od domaćina. Ako se budemo dobro vladali, čuvali je, negovali, jačali, kuća će nam biti bolja, sigurnija, snažnija i pre svega će svi oni koji žive u Srbiji biti zadovoljni", rekao je Vučević.

Ispitujemo ko se sve ugrađuje u cene proizvoda, videćemo da uključimo i BIA

Miloš Vučević rekao je da je na Savetu za BDP otvorena tema tržišnih marži, da Vlada u saradnji sa ministarstvima i NBS trenutno ispituje ko sve učestvuje u lancu povećanja cena i naglasio da je Srbija usvojila tržišnu privredu, ali da i ona ima svoja pravila i regulativu.

"Ispitujemo situaciju zajedno sa ostalim ministarstvima, sa Narodnom bankom Srbije. Videćemo da uključimo i Bezbednosno informativnu agenciju. Da ispitamo ko sve učestvuje u tome", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje da li bi marže na određene proizvode mogle da se ograniče.

On je naveo da je u razgovoru s poljoprivrednicima video kako proizvođači prodaju suncokretovo seme ili uljanu repicu po jednoj ceni, onda uljare kupuju po drugoj, a nakon toga se u prodavnici kupuje ulje po nekoj trećoj ceni.

Dodao je da su ga i mnogi prijatelji i politički istomišljenici pitali kako je moguće da su neki proizvodi i po dva ili tri puta Srbiji skuplji nego u regionu ili u Evropi.

Vučević je naglasio da je dobio mnogo poruka u kojima mu je sugerisano da se ne bavi ovim pitanjem.

Srbija bezbedna, uskoro zakon o sistemu 112

Premijer Vučević izjavio je da je Srbija bezbedna zemlja, a da će uskoro da bude donet zakon o sistemu 112 koji će obezbediti građanima da u svakom trenutku mogu da dobiju najbržu pomoć.

Vučević je, tokom predstavljanja rezultata rada vlade u prvih 100 dana, rekao da sistem 112 znači da će svaki građanin, bez obzira koji telefon ima i da li je u romingu, moći pozivom na taj broj da dobije najbržu pomoć, posebno kada su u pitanju vanredne situacije.

"Bezbedni smo ne samo zbog boljeg sistema zdravstva i moderne vojske, već zbog brige o ljudima svakog dana. Srbija radi za svoje građane i za to svaki od njih ima pravo na zdravu životnu sredinu, na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i sigurnost u svom okruženju. Ima pravo na jaku i stabilnu Srbiju. To znači sigurnost za našu zemlju i njene građane", rekao je Vučević u Etnografskom muzeju.

Vučević je govoreći o zaštiti životne sredine rekao da nema sigurnosti bez zaštite onoga što nas okružuje.

"Prosta politika ili neka agenda, to je naša obaveza. Obaveza da stvaramo i očuvamo kvalitetan život za svakog pojedinca u Srbiji. To je pre svega naša obaveza prema deci i unucima, prema generacijama koje dolaze", kazao je premijer i istakao da je to jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Srbije.

Svako ima pravo da iskaže političke stavove, niko nema prava da vrši nasilje

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas na konferenciji povodom obeležavanja 100 dana Vlade da svako ima pravo da iskaže svoje političke stavove i da je to deo demokratije i političkog pluralizma, ali je dodao da niko nema pravo, bez obzira na to kojoj stranci pripada, da vrši nasilje, uzurpira imovinu ili ugrožava živote građana.

"Možete da iskazujete svoje stavove, nosite parole, uzvikujete slogane, sve je okej, ali nemate pravo da vršite nasilje. I da vrlo jasno kažem, neće biti nikakvog šestog oktobra u Srbiji, niko neće na ulici preuzimati vlast, jer se u Srbiji vlast bira na izborima. I jedino može biti birana na izborima", rekao je Vučević, odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše navode Sputnjika da su ruske službe dostavili srpskim vlastima informacije o pripremi masovnih nereda u Srbiji.

On je javnosti Srbije poručio da je Srbija sigurna i stabilna država i da će svi državni organi biti na visini zadatka.

"Vi znate da smo mi uvek maksimalno tolerantni i liberalni, da nikad ne primenjujemo nikakve represivne mere, što možete da vidite širom drugih država, i na zapadu, i na istoku, i na severu, i na jugu", rekao je Vučević.

Ponovio je da svako ima pravo na svoj politički stav i i ističe da "baš niko" nije iznad ili izvan zakona i da niko neće vršiti nasilje.

Ni u idealnim uslovima, projekat Jadar neće biti realizovan još 24 meseca

Miloš Vučević izjavio je da, ukoliko bi sve po pitanju projekta Jadar bilo idealno i ukoliko bi postojao konsenzus u društvu, najmanje 24 meseca bilo bi potrebno da se počne sa realizacijom tog projekta.

"Najmanje 24 meseca, a da sve bude idealno, potaman, nam treba da bi realizovali taj projekat. Niko ne žuri, nikakva odluka se ne donosi preko noći", rekao je Vučević novinarima nakon predstavljanja rezulatata 100 dana rada Vlade.

Na pitanje novinara zbog čega projekat Jadar nije bio deo izborne kampanje kada je prvh 100 dana vlade obeležila najava mogućnosti da se realizuje projekat Jadar, Vučević je rekao da u ovom trenutku postoji na snazi samo uredba o prostornom planu posebne namene, koja je vraćena na snagu nakon odluke Ustavnog suda, te da sve mora da se krene iz početka.

"Sve ono što dalje mora da se radi, daleko smo mi od pitanja da se otvara rudarska jama", istakao je Vučević.

Podsetio je da je u Srbiji za 21 godinu otvoren samo jedan rudnik, Čukaru Peki kod Bora.