14. avgust 2024 09:27

Vučević: Kurti idejom otvaranja mosta na Ibru nastavlja sa neodgovornim potezima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Kurti idejom otvaranja mosta na Ibru nastavlja sa neodgovornim potezima

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD  - Predsednik vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da, najavljenim otvaranjem mosta na Ibru, nasilno spoji severnu i južnu Mitrovicu, ali da Srbija očekuje adekvatnu reakciju međunarodne zajednice.

"Nažalost nastavljaju se te ludorije Aljbina Kurtija i neodgovorni potezi. Moram da kažem da sam zadovoljan reakcijama onoga što definišemo kao međunarodna zajednicam pre svega izjavama komandanta KFOR-a (general-major Ozkan Ulutaš), juče je načelnik generalštaba Vojske Srbije imao razgovor sa njim i preneo je vrlo jasno naše stavove", rekao je Vučević za RTS.

Dodao je i da je direktor kancelarije za KiM Petar Petković upoznao predstavnike zemalja kvinte o ogromnom pokušaju destabilizacije na prostoru severa KiM.

"Nadam se da će svi biti dovoljno prisebni i racionalni da ne dozvole da se te stvari dešavaju, a ako se dese, ja stvarno ne mogu da razumem da nemaju (međunarodna zajednica) alate i instrumente da obuzdaju Kurtija. Ja ne mogu to da prihvatim, da mu oni svi kažu - to ne smeš da radiš, a on to ipak uradi", rekao je Vučević.

Nema disonantnih tonova između predsednika i vlade po pitanju Jadra

Premijer Srbije izjavio je danas da po pitanju projekta Jadar nema disonantnih tonova između predsednika Srbije i članova vlade, kao i da će se o svemu razgovarati.

On je za RTS rekao da ima različitih stavova po tom pitanju, ali da je pitanje Jadra otvorena tema o kojoj će se razgovarati narednih dana, nedelja, meseci godina.

"Nema podele između kabineta predsednika i vlade i različitih stavova, a da li svi podržavaju siguran sam da ne, ali je stav vlade da o tome razgovaramo. Mi smo pre svega prijatelji, delimo iste vrednosti, imamo iste politočke ciljeve. Čuju se različiti stavovi po pitanju Jadra, ali nećemo ništa preko noći donosti. Ove odluke zahtevaju racionalan pristup. ništa nećemo doneti bez razgovora sa predsednikom. Donećemo odluku koja je isključivo u interesu Srbije, ali ništa neće biti doneto preko noći", rekao je Vučević.

On je istakao da je projekat Jadar šansa za Srbiju, da moramo da idemo na konsolidaciju naše države.