14. avgust 2024 12:59

Banjac: Uklanjanje 21 broda omogućiće skoro pun kapacitet plovnog toka Dunava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Banjac: Uklanjanje 21 broda omogućiće skoro pun kapacitet plovnog toka Dunava

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Aleksandar Banjac izjavio je danas da će projektom kojim je predviđeno uklanjanje 21 broda iz Dunava, koji su Nemci potopili tokom Drugog svetskog rata, biti omogućen skoro pun kapacitet plovnog toka na tom delu reke.

Na pitanje zašto ranije nisu izvučeni brodovi, Banjac je rekao da pretpostavlja da je u prošlim vremenima bilo teško da se to organizuje, dok je danas, u doba savrmenene tehnologije i tehnike, to mnogo lakše.

"Zašto se čekalo 80 godina? Ovo je pravi trenutak na koje se odlučilo Ministarstvo. Pravi trenutak, u smislu da rečni saobraćaj izuzetno raste, kao i transport robe Dunavom, koja je inače žila kucavica Evrope. Što se tiče plovnog puta, on je jako zanimljiv za sve brodare. Transport robe je ogroman, a taj deo Dunava, izuzetno uzak, nepristupačan, barže, kompozicije koje tuda treba da prođu, prosto ne mogu da se mimoiđu ni sa malim brodom. Tu je sa potencijalnih 200 metara širine, rečni put sužen na 90 metara", rekao je Banjac za Tanjug.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa