15. avgust 2024 14:14

Vučević: Otvaranje mosta u Mitrovici bi bio "cunami" za opstanak Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Otvaranje mosta u Mitrovici bi bio "cunami" za opstanak Srba

Foto: Tanjug video

NIŠ - Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da bi otvaranje mosta na Ibru u Kosovoskoj Mitrovici predstavljao opasan potez koji bi ugrozio opstanak Srba na KiM.

Na pitanje da li očekuje da će Evropska unija povući neke konkretne korake, imajući u vidu izjavu Miroslava Lajčaka da je nametanje odluke o otvaranju mosta bilo protiv volje građana i da to ne doprinosi normalizaciji odnosa, kao i da će se o tome razgovarati na sledećem sastanku u Briselu, Vučević je odgovorio: "Pratićemo".

"Ono što je najvažnije je da KFOR pre svega ne dozvoli otvaranje mosta između severne i južne Mitrovice, jer ja se najviše oslanjam na njih što se tiče ovog pitanja. Otvaranje mosta će biti cunami za opstanak Srba u Mitrovici. Zato to Aljbin Kuri i radi", rekao je Vučević novinarima u Nišu.

Premijer je naveo da bi otvaranje mosta bila "katastrofa" i da direktno poništava sve razgovore, sve dogovore, obesmišljava proces dijaloga, iako Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, jer je to njen interes, ali direktno ugrožava bezbednost i opstanak Srba u kosovskoj Mitrovici, odnosno u severnoj Mitrovici.

"Apelujem još jednom, pre svega na zemlje Kvinte, da to ne dozvole, da se niko ne igra sa time, a KFOR da radi ono što mu je misija. Stekao sam utisak na osnovu onoga što je izjavio komandant KFOR-a, da neće biti popustljivi i da neće dozvoliti. Da li će se nešto promeniti u narednim danima, ne mogu da vam kažem, nadam se da neće doći do tog, po meni veoma opasnog poteza, koji ne donosi mir i ne donosi bolje odnose između Srba i Albanaca, nego samo ugrožava opstanak ionako veoma ugroženih Srba na KiM", istakao je Vučević.

Ne razumem one koji kritikuju, a nisu se odazvali razgovoru u Malom Zvorniku

Premijer je povodom odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Mali Zvornik, gde je razgovarao sa građanima o projektu "Jadar", izjavio da je upravo to ono što su želeli, da se otvori dijalog i da se razgovara otvoreno i javno, ali je rekao i da ne razume one koji nisu hteli da se odazovu pozivu, a puni su kritika.

Vučević je rekao da je njegov utisak da je to bio jedan dugotrajan i ne lak razgovor koji je trajao više od četiri sata.

"Četiri sata da vam požele sve najbolje, pa nije lako, a ne da vas pitaju za različite probleme, jer je pored litijuma, odnosno projekta Jadar bilo i pitanja koja nisu objektivno za predsednika. To treba se rešava na lokalnom nivou ili ministarskom nivou, ali predsednik je prihvatio i razgovarao o različitim temama", rekao je Vučićević novinarima u Nišu.

Naveo je da se čuo sa Vučićem posle tog razgovora i primetio da je predsednik i dalje imao i snagu i energiju i da nije bio iscrpljen.

Vučević u Nišu najavio izgradnju porodilišta i povećanje budžeta kroz investicije

Vučević je danas najavio izgradnju novog porodilišta u Nišu i istakao da će budžet tog grada biti veći zahvaljujući novim investicijama i infrastrukturnim radovima koji se sprovode.

Odgovarajući na pitanje novinara u Nišu o tome šta se očekuje u tom gradu kada je u pitanju Ekspo 2027. i projekat Skok u budućnosti, kao i na koji način će budžet Niša biti veći, Vučević je rekao da će tome doprineti i povećanje broja zaposlenih.

"Kada se ovde zaposli hiljadu novih ljudi, najveći deo doprinosa na zarade će ostati gradu Nišu, a to znači da će Niš moći da rešava neke nove stvari ili da ulaže i investira više. Da li su to obdaništa, da li je to vodovodna, kanalizaciona mreža, da li je to putna infrastruktura... Što se tiče Ekspoa i Skoka u budućnost, upravo sam najavio, to je Ginekološko-akušerska klinika. Ja sam i došao sa vestima da ćemo da radimo porodilište. I aerodrom je deo toga, pričao sam o novom terminalu, ali moramo da radimo nove piste, da proširimo kapacitete", rekao je Vučević.

On je rekao posle razgovora sa gradonačelnikom Niša Dragoslavom Pavlovićem, da Niš očekuju i različiti kulturni događaji kao što su Nišvil, Filmski festival i drugo.