15. avgust 2024 13:27

Irena Vujović: Gradimo više od 340 km kanalizacije širom Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Gradimo više od 340 km kanalizacije širom Srbije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su intenzivirani radovi na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije, i da je u ovom trenutku, ugovoreno ili u izgradnji više od 340 kilometara kanalizacione mreže.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine, to je od velike važnosti za očuvanje životne sredine.

"Izgradnja zelene infrastrukture je naš prioritet, jer time obezbeđujemo bolji kvalitet života građana", rekla je Vujović.

Ona je najavila početak novih radova u ovoj godini, a istakla je da su se stekli uslovi za početak izgradnje ili rekonstrukcije više postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Izgradnjom i rekonstrukcijom postrojenja za preradu otpadnih voda, uspećemo da sačuvamo naše reke i jezera, jer će se kroz proces prečišćavanja, u recipijent ispuštati tehnički ispravna voda. Da bi postrojenja mogla da rade, i to u punom kapacitetu, neophodna je izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže, na čemu intenzivno radimo a u narednom periodu ćemo raditi još brže. Samo u poslednja dva meseca potpisali smo niz ugovora, na osnovu kojih uskoro kreću radovi na terenu, a i u narednom periodu nas očekuje izbor izvođača za realizaciju projekata širom zemlje", rekla je Vujović.

Ona je navela da je do sada ugovorena izgradnja postrojenja za preradu otpadih voda u Nišu, Sečnju i Apatinu, a njihova rekonstrukcija u Bečeju i Beloj Palanci.

Plan za tekuću godinu obuhvata i početak realizacije projekata u Valjevu, Bačkoj Palanci, Pećincima i u drugim lokalnim samoupravama.

Kada je reč o izgradnji nedostajuće kanalizacione mreže, trenutno se izvode radovi na više od 200 kilometara i to u Nišu, Pećincima, Raškoj, Boljevcu, Temerinu, Leskovcu, Staroj Pazovi, dok su ugovoreni i očekuje se da uskoro počnu radovi na izgradnji više od 100 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji Bečeja, Priboja i Zrenjanina, a sledi ugovaranje za izradnju kanalizaciome mreže i u Topoli, Vrbasu, Valjevu itd.