20. avgust 2024 11:22

Đurić: Dve ambasade Srbije u Evropi dobile pretnje, povišene mere bezbednosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Dve ambasade Srbije u Evropi dobile pretnje, povišene mere bezbednosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ambasade Srbije su u dve velike evropske prestonice u prethodna 24 sata dobile pretnje da će biti meta terorističkih napada, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i naveo da, prema preliminarnim informacijama, te pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od lica albanske nacionalnosti. 

"U saradnji sa drugim evropskim bezbednosnim organima se radi na tome da se ove pretnje preduprede i otklone, ali ovo napominjem zbog toga što neko iz Prištine već godinama sistematski radi na stvaranju klime u kojoj je napad na sve što je srpsko prihvatljiv", rekao je on za TV Pink.

Dodao je da ne želi da iznosi detalje bez konsultacije sa bezbednosnim organima, jer, kako je rekao, ne želi da pogoršava poziciju, ali da može da kaže da su jutros povišene mere bezbednosti u delu naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u Evropi.

"Identifikovan je najmanje jedan počinilac ovih pretnji. Samo, znate kako oni to rade, to je rukopis koji je već viđen, osamdesetih i devedesetih godina. Oni izaberu lice koje, na primer, ima istoriju mentalnih problema, onda njega isture da bi to lice izbeglo pravnu odgovornost i ruku zakona, a u pozadini toga se često kriju organizovane grupe koje deluju sa političkom motivacijom", istakao je Đurić.

Voleo bih da vidim energičniju akciju Kfora i Euleksa

Ministar je izjavio danas da bi Beograd voleo da vidi energičniju reakciju međunarodne zajednice na terenu.

On je za televiziju Pink rekao da je lepo reći da smo protiv jednostranih mira, ali i  da Evropska unija, Euleks, Kfor, imaju jasno ovlašćenje i da ako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ide dalje u neslušanju onoga što im govori međunarodna zajednica, u kršenju kolektivnih ljudskih prava, onda je neophodno da i Kfor i Eulex i ostali iskoriste svoje ovlašćenje. 

"Smatram da je veoma značajno za ukupnu političku klimu da se to desi. Kurtijevo ekstremno delovanje je nešto što ima šire konsekvence", rekao je Đurić.

On je istakao da Beograd želi sjajne odnose između Srba i Albanaca, kako na  teritoriji Srbije, tako i u celom regionu.