21. avgust 2024 09:30

Marko Đurić: Kurti preuzimanjem kontrole nad mostom želi da završi proterivanje Srba sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Kurti preuzimanjem kontrole nad mostom želi da završi proterivanje Srba sa KiM

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Kosovska Mitrovica je jedina multietnička gradska sredina na Kosovu i Metohiji i zato je meta etnonacionalističkog režima Aljbina Kurtina koji želi da preuzmimanjem kontrole nad mostom na Ibru stvori preduslove za dodatni pritisak na srpsku zajednicu, i time završi posao započet pre 25 godina na proterivanju Srba sa KiM, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

"Ono što je za nas kao srpsku diplomatiju ključno to je da čitavoj međunarodnoj zajednici predstavimo o čemu se ovde radi. Ovde se radi o jednoj organizovanoj, dobro osmišljenoj, vrlo precizno realizovanoj kampanji.", rekao je on za RTS.

Dodao je da etničko nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koje je nekada političko i verbalno, nekada se ogleda i u desetinama protivpravnih hapšenja, otimanju srpskih lokala, preduzeća na severu KiM i onemogućavanja poslovne, fizičke, bezbednosne, svake druge egzistencije srpskog naroda. Istakao je kontrast u delovanju između Kurtijevog režima i zvanične Srbije, države Srbije, nikada nije bio veći.

"Mi delujemo u smislu podrške i našoj i svim drugim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Delujemo u smislu jačanja vladavine prava, podrške dijalogu u Beogradu i Prištini. Oni, sa druge strane, neće čak ni da se odazovu pozivima visokog predstavnika Europske unije, visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, na sastanke, kao što je bilo prošlog meseca", rekao je on.

Prećeno i ambasadi Srbije u Bernu, pretnje nas neće uplašiti

Nakon pretnji napadima koje su ranije dobile naše ambasade i konzulati u Nemačkoj i Austriji, pretnje je, kako je danas izjavio ministar spoljnih poslova Marko Đurić, dobila i ambasada Srbije u Bernu.

"Naše institucije, Ministarrstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativna agencija i ostali, su u kontaktu sa svojim kolegama u tim zemljama. Naši diplomati, naša diplomatsko-konzularna predstavništva i naši građani su bezbedni i nastavićemo da radimo zajedno sa partnerima u međunarodnoj zajednici na suzbijanju ove vrste ekstremizma", rekao je on za RTS.

Istakao je da Srbiju ovakve pretnje neće zaplašiti ni sprečiti u delovanju pa će, kako je naveo, svaka srpska ambasada i svaki srpski konzulat biti mala kancelarija za Kosovo i Metohiju (KiM) koja će da govori o kršenju kolektivnih ljudskih prava Srba na KIM i progonu kome su Srbi izloženi.

"Nećemo se povući pred terorom. Naprotiv, ujedinićemo se. Srbija deluje u ime svih svojih građana bez obzira na nacionalnost. Jednako ćemo se boriti za prava građana i drugih nacionalnosti, pa i za prava Albanaca, Bošnjaka, svih drugih na teritoriji građana Srbije. Ali nećemo se povlačiti pred ekstremistima, pred nasiljem i terorom", rekao je on.

Ocenio je da neko mora da odgovara za pretnje terorističkim napadima i naveo da kada to kaže ne misli samo na osobu ili osobe koje su odabrane da prete ili pripremaju napade, već da moraju da odgovaraju oni čija politika dovodi do toga da se ova vrsta ekstremizma uvodi u mejnsrtim političkog delovanja.