21. avgust 2024 09:32

Ministarstvo informisanja: Međunarodne organizacije da učine sve kako bi se otkrila sudbina nestalih novinara na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo informisanja: Međunarodne organizacije da učine sve kako bi se otkrila sudbina nestalih novinara na KiM

Foto: MIT

BEOGRAD - Ministarstvo informisanja i telekomunikacija apelovalo je danas na sve međunarodne organizacije da iz delokruga svojih nadležnosti učine sve što je u njihovoj moći kako bi sudbina dvojice novinara Radio Prištine, Đure Slavuja i Ranka Perenića koji su pre 26 godina nestali na KiM kao i svih ostalih novinara nestalih tokom ovog sukoba konačno bila otkrivena, a odgovorni za ova zlodela bili procesuirani u skladu sa zakonom.

Ministarstvo podseća da se danas navršava godišnjica kidnapovanja Slavuja i Perenića koji su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Svetih Vrača u Zočištu kako bi uradili prilog o povratku otetih monaha, ali su greškom krenuli ka Orahovcu koji je u to vreme bio pod kontrolom terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova čiji su ih pripadnici oteli.

"Do danas porodice Slavuj i Perenić nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini. Prema podacima Udruženja novinara Srbije tokom sukoba na području AP Kosovo i Metohija ubijeno je ili nestalo 15 novinara što čini gotovo polovinu nerešenih slučajeva ubistava i nestanaka novinara u Evropi", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa