22. avgust 2024 20:00

Jelena Begović: Pripreme za specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027" u šestoj brzini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Pripreme za specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027" u šestoj brzini

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je večeras da je Srbija u šestoj brzini kada su u pitanju pripreme za specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027" na kojoj se očekuje dolazak više od četiri miliona posetilaca.

Ona je za Tanjug izjavila da je u pitanju jedan izuzetno veliki i kompleksan projekat koji ne obuhvata samo buduće prostore za izložbu već i infrastrukturu koja će moći da ugosti više od četiri miliona posetilaca, od kojih se pretpostavlja da će tri miliona doći iz inostranstva.

"To podrazumeva i prateću infrastrukturu koja se paralelno gradi. Poput nacionalnog stadiona, akvatik centra. 'Ekspo' širi svoj uticaj na izgradnju putne infrastrukture. Biće spojen i sa aerodromom. Takođe biće uloženo i u Beogradu, u mnoge infrastrukturne dodatne projekte koji treba da omoguće da se prestonica prikaže u najlepšem svetlu za vreme 'Ekspa'", rekla je Begović.

Dodala je da će s druge strane biti uloženo i u čitavu Srbiju, pre svega u različite kulturne institucije.

Poseta Makrona šansa za unapređenje saradnje na polju veštačke inteligencije

Dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd politički i ekonomski izuzetno je važan događaj za Srbiju, ali je važan i za nauku i prilika da se unapredi saradnja dve zemlje na polju veštačke inteligencije, rekla je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

"Potpisaćemo jedan memorandum o razumevanju koji je vezan za saradnju između Francuske i Srbije na polju nauke. Mi već imamo veoma dobru saradnju, ali mislim da možemo da je dignemo na jedan viši nivo, što će sigurno i obradovati naučnu zajednicu koja i te kako ima snažne veze sa Francuskom", izjavila je Begović za Tanjug.

Ona je naglasila da će polje veštačke inteligencije biti među temama na koje će biti stavljen fokus tokom Makronove posete.

"Biće održan i jedan forum gde će pre svega privatni sektor i naši mladi ljudi iz ove oblasti dobiti šansu da dalje sarađuju i da uspostavljaju jače veze. Mislim da je to sjajna stvar i za našu naučnu zajednicu, ali i za preduzetnike, za start-up kompanije i sve veće kompanije koje koriste ili razvijaju veštačku inteligenciju u Srbiji", rekla je Begović.