23. avgust 2024 12:30

Stanislav Sretenović: Dolazak Makrona pokazuje da Francuska želi da produbi bilateralne odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanislav Sretenović: Dolazak Makrona pokazuje da Francuska želi da produbi bilateralne odnose

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Beogradu koja je planirana za kraj avgusta pokazuje da mu je Srbija važna, kao i ceo region, kao i da želi da produbi bilateralne odnose i podrži Srbiju u njenom nastojanju da pristupi Evropskoj uniji, ocenio je danas istoričar Stanislav Sretenović.

Sretenović ukazuje da je to jedan u nizu susreta Makrona od 15. jula 2019. godine i istorijske posete francuskog predsednika kada se, kako je podsetio, na spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu obratio Srbima na srpskom jeziku što je ostavilo veliki značaj u najširim grupacijama zainteresovanog stanovništva.

"Ova poseta Makrona znači da su ovi dobri i temeljeni odnosi Srbije i Francuske prešli i na lični nivo, da su predsednik Makron i predsednik Aleksandar Vučić izgradili jedno lično prijateljstvo i to je veliki uspeh srpske diplomatije da takvo jedno istorijsko prijateljstvo pretoči u lično prijateljstvo dva predsednika", rekao je Sretenović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Makron želi da produbi ekonomske i kulturne veze sa Srbijom, ali i sa celim regionom, kao i da podrži Srbiju na evropskom putu, i to posebno u kontekstu kada su francusko-srpski ekonomski odnosi, koji su produbljeni, doživeli određenu stagnaciju.

U tom kontekstu je pomenuo francusku kompaniju "Vinci" i probleme koji se dešavaju na beogradskom aerodromu.

Sretenović očekuje da će se na sastanku rešiti i da li će se kupovati francuski borbeni avioni Rafali koji su takođe pominjani u prošlosti, a do konkretne realizacije nije došlo i takođe veruje da će biti reči i o izgradnju beogradskog metroa.

On je naveo i da francusko-srpski odnosi u kulturi imaju uzlaznu putanju i da se takođe zasnivaju na tradicionalno dobrim odnosima, navodeći da je puno projekata i preko Ministarstva kulture i preko Ministarstva nauke u kojima učestvuju srpski umetnici, naučnici.

"Politički, Srbija želi da pristupi Evropskoj Uniji, Francuska želi da joj u tome pomogne. Francuska u toj pomoći nastupa mnogo više blagonaklono nego njena partnerka u Evropskoj Uniji i saveznik Nemačka. Srbiji je lakše da preko Francuske ide ka Evropskoj Uniji nego preko Nemačke koja se pokazuje u političkom smislu veoma oštra", rekao je Sretenović.

Kako dodaje, da li će ovakav razvoj ekonomskih i kulturnih odnosa dovesti jednog dana i do političkih promena i barem ublažavanja francuskog stava po pitanju nezavisnosti Kosova, to u ovom trenutku ne može da se kaže.

Prema njegovim rečima, Francuska verovatno u ovom trenutku svoj stav prema KiM neće menjati, a taj stav je potpuno suprotan od stava Srbija.

"Međutim, ono što može Francuskim partnerima i Francuskom predsedniku da se sugeriše, to je da Francuska pokaže malo više razumevanja za srpske argumente, da se srpski glas najpre čuje, a tu prvenstveno mislim na poziciju Srbije u Unesko, a možda jednog dana i na političkom planui dođe do blagonaklonijeg gledanja na ovo ključno političko pitanje Srbije", naveo je Sretenović.