23. avgust 2024 14:22

Volodimir Tolkač: Sada znamo ko nam je prijatelj, a ko neprijatelj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Volodimir Tolkač: Sada znamo ko nam je prijatelj, a ko neprijatelj

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas, povodom praznika - Dana nezavisnosti Ukrajine koji se obeležava 24. avgusta, da je taj praznik tokom proteklih 914 dana postao svetinja, da ukrajinski narod odoleva i nastavlja svoju borbu, kao i da sada zna ko im je prijatelj, a ko neprijatelj.

On se u autorskom tekstu zahvalio onima koji podržavaju Ukrajinu i izrazio uverenje da će ratni zločinci biti kažnjeni "ljudskošću i istorijom", navodi se u saopštenju Ambasade.

Kako je rekao na današnji dan ukrajinski narod se seća onih, koji su dali i nastavljaju da rizikuju svoje živote zarad naše slobode.

"Dan nezavisnosti Ukrajine - svega tri reči, ali mnogo toga iza njih stoji danas na 914. dan sveobuhvatne ruske agresije. Krvava borba kakvu Evropa nije videla od 1945. godine. Koliko je podviga, gubitaka, radosti i bola u ovim rečima. Posle 30 meseci, kada pokušavaju da nas unište, mi ostajemo slobodni narod nezavisne Ukrajine. I to je istina. Ovde se radi o našoj budućnosti, budućnosti naše dece. Danas se borimo za njih, za njihovo pravo da žive slobodni, da sami biraju svoj put i određuju svoje mesto u ovom svetu", napisao je Tolkač u autorskom tekstu.

On je napisao da slogan "Srećan Dan nezavisnosti" 24. avgusta 2022. ne bismo čuli jer nam je 24. februara 2022. rečeno "nemate šanse", ali da danas, 24. avgusta 2024. može da se kaže "Srećan Dan nezavisnosti, Ukrajino!".

"U ovih 30 meseci nastavljamo da menjamo istoriju, menjamo svet i menjamo sebe. Sada sigurno znamo ko nam je zaista prijatelj, a ko neprijatelj. Ko gubi razum, zaslepljen sopstvenom tobožnjom veličinom, ko krade i prisvaja zajedničku istoriju. Ko uništava pravoslavne vrednosti zarad veličine nekolicine kremaljskih zločinaca.

Sada kroz bol, smrt i krv shvatamo kome naši životi smetaju, a gde su nam vrata otvorena. Rat je doneo svest ko je ko. I ceo svet je saznao ko su Ukrajinci. I šta je Ukrajina. Za nju više niko neće reći: to je negde tamo, blizu Rusije", napisao je Tolkač.

Kako je ocenio ukrajinski narod je počeo da poštuje sebe i učinio je da ga i drugi poštuju, kao i da se niko sem njih, i pored sve pomoći i podrške, neće izboriti za njihovu nezavisnost.

"I ujedinili smo se. Ukrajinski narod i njegova hrabrost inspirisali su ceo svet. Oni su čovečanstvu dali novu nadu da pravda nije potpuno napustila naš cinični svet. I u njemu još uvek ne pobeđuje sila, već istina. Ne novac, već vrednosti. Ne nafta, ne gas, već ljudi. Ukrajina danas, zajedno sa drugim zemljama, mora da postigne rezultate u primeni Formule mira, čije je osnovne principe prema rezultatima Prvog globalnog samita mira prihvatila ogromna većina civilizovanih država sveta", zaključio je Tolkač.