26. avgust 2024 14:19

Maja Gojković: Rodna ravnospravost prioritet republičke i pokrajinske vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Rodna ravnospravost prioritet republičke i pokrajinske vlade

Foto: TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković poručila je danas u Novom Sadu, na panelu "Rodna ravnopravnost - žene kao motor razvoja društva", da je rodna ravnospravost prioritet republičke i pokrajinske vlade i ocenila da položaj žena u našem društvu ide uzlaznom putanjom i da postoji prostor za napredak u selima i manjim opštinama.

Gojkovićeva je rekla, u Kulturnoj stanici "Svilara" u Novom Sadu, da je Srbija iskazala posvećenost promovisanju rodne ravnopravnosti i prevazilaženju rodnih podela i diskriminacije.

"Položaj žena u našem društvu ide uzlaznom putanjom. Imam, pri tome, u vidu i lični primer, s obzirom da sam bila prva gradonačelnica Novog Sada, i to izabrana neposredno, voljom građana, a da sam sada prva predsednica Pokrajinske vlade", rekla je ona i dodala da je oduvek zagovornica toga da se žene bave politikom, saopštila je Vlada Vojvodine.

Smatra da postoji određeni prostor za napredak u ovoj oblasti u selima i manjim opštinama, ali da će kroz delovanje Koordinacionog tela za ravnopravnost polova ta oblast biti dodatno unapređena.

Kako je navela, njen politički cilj i misija jeste da društvo kada vidi ženu na funkciji razmišlja šta ona ima u glavi, a ne kako izgleda.

"Borba za rodnu ravnopravnost nije gotova sve dok postoji ijedna žena koja će se u tom smislu osećati obespravljeno, ali da bi se dostigla rodna ravnopravnost potrebna je i ženska solidarnost", pojašnjava Gojkovićeva.

Ukazala je da je pred ženam težak put, jer moraju da rade i na tome kako su predstavljene u javnosti.

Na panelu koji je organizovao novosadski list "Dnevnik", predsednica Skupštine Grada Novog Sada Dina Vučinić je ocenila da je Novi Sad pokazao da žene nisu broj i da su na ključne pozicije birane na osnovu svog obrazovanja, sposobnosti i iskustva.

Zamenik generalnog direktora kompanije NIS Vadim Smirnov kaže da je pitanje sposobnosti ključno kada govorimo o liderstvu u poslovnim sistemima i da je važno obezbediti pravo ženama da se dokažu.

Na panelu je učestvovala i zamenica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić.