26. avgust 2024 15:58

Đorđe Milićević u Kruševcu otvorio manifestaciju "Dani dijaspore u srednjovekovnoj prestonici Srbije"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević u Kruševcu otvorio manifestaciju "Dani dijaspore u srednjovekovnoj prestonici Srbije"

Foto: TANJUG/MBPDIJASPORA/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ

KRUŠEVAC - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je danas u Kruševcu manifestaciju "Dani dijaspore u srednjovekovnoj prestonici Srbije", koja je okupila 130 članova srpskih kulturno - umetničkih društava iz pet zemalja.

Ministar je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio mladima što čuvaju srpski jezik, ćirilicu, kulturu i tradiciju u zemljama u kojima žive.

"Drago mi je što vas vidim okupljene u ovolikom broju danas ovde u Kruševcu, jednom od istorijski najznačajnijih gradova naše zemlje. Neću vam poželeti dobrodošlicu, jer dobrodošlica se želi gostima. Vi u Srbiji nikada niste gosti, vi ste u Srbiji u svojoj zemlji, svoji na svome. Srbija je vaša kuća, gde god da se nalazite i uvek će vas raširenih ruku dočekati", poručio je Milićević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar je istakao da je ponosan što je manifestacija u Kruševcu jedna od ukupno 22 tematska letnja kampa, koji se ovog leta održavaju širom Srbije, okupljajući tako oko 5.000 malih Srba iz rasejanja.

"Ovi kampovi pružaju jedinstvenu priliku da naša deca, bez obzira na to gde odrastaju, upoznaju našu kulturu, tradiciju, jezik i umetnost. Na taj način, zajedno gradimo mostove koji nas spajaju kao narod i čine jedinstvenom i neraskidivom zajednicom", rekao je ministar.

Predstavnici kulturno - umetničkih društava zahvalili su ministru na podršci koju pruža u očuvanju srpskog identiteta u dijaspori.

Istakli su da je veoma značajna organizacija letnjih kampova za mlade, navodeći da je sve veće interesovanje među decom u dijaspori za dolazak u Srbiju i učešće u ovim kampovima.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.