26. avgust 2024 15:59

Kozarev sa Vranješom: Nedvosmislena podrška Srbije Dejtonskom sporazumu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kozarev sa Vranješom: Nedvosmislena podrška Srbije Dejtonskom sporazumu

Foto: TANJUG/MSP

BEOGRAD - Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev sastao se danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandrom Vranješom i tom prilikom ukazao na čvrstu opredeljenost Srbije kada je reč o očuvanju regionalne stabilnosti i dijalogu kao najboljem sredstvu za rešavanje svih otvorenih pitanja, ističući nedvosmislenu podršku Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Tokom današnjeg susreta, Kozarev se osvrnuo na najaktuelnije teme i pitanja od zajedničkog interesa, naglašavajući značaj unapređenja sveukupnih odnosa sa BiH, važnost građenja veza na institucionalnom nivou, kao i saradnje u domenu privrede, infrastrukture i kulture, saopštilo je Ministarstvo.

Imajući to u vidu, Kozarev je konstatovao da je prvi korak ka stvaranju normalne klime za razvoj političkih i ekonomskih odnosa Srbije i BiH uzdržavanje od provokativnih i zapaljivih izjava.

Prema njegovim rečima, izjave ministra Elmedina Konakovića nisu poruke kojima se poziva na saradnju u dobrosusedskom duhu, već pokušaj veštačkog stvaranja konfliktne atmosfere.

Stalno nastojanje Sarajeva da Srbiju i srpski narod anahronim narativima predstavi kao nekoga ko ugrožava interese Bošnjaka ne odgovara istini, a Konakovićeva potreba da uputi žaoke Srbiji, čak i u najbanalnijim situacijama, ukazuje na nedostatak političke ozbiljnosti i odgovornosti.

Srbija će, prema rečima Kozareva, svim svojim inostranim prijateljima i partnerima, a posebno susedima, uporno pružati ruku saradnje, uverena da je, i pored svih nesuglasica, stabilan i prosperitetan zapadni Balkan i evropska budućnost zajednički interes svih naroda sa ovog prostora.