29. avgust 2024 10:31

Počela peta sednica Pokrajinske skupštine, na dnevnom redu rebalans budžeta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela peta sednica Pokrajinske skupštine, na dnevnom redu rebalans budžeta

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD – Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine započela je danas petu sednicu na kojoj je 12 tačaka dnevnog reda, a jedna od glavnih tema je rebalans budžeta za 2024. godinu, koji bi trebalo da bude manji za tri odsto.

Do smanjenja od tri odsto doći će zahvaljujući usklađivanju izvora deficitarnog finansiranja, odnosno deficit bi ovom odlukom mogao da bude smanjen na 9,7% u odnosu na prvobitno planirani deficit od 13,1 odsto.

Dmitar Stanišić iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ rekao je da postoje oblasti, ali i konkretni projekti koji su pokriveni u ovoj godini.

"Na prvom mestu je odgovorno i konzervativno planiranje budžeta što se pokazalo kao važno i dobro jer je bitno imati finansijski sigurnu mrežu. Na drugom mestu, visok nivo javnih ulaganja u projekte i preko 65 odsto ide u kapitalne investicije i podržaćemo svaku odluku“, rekao je Stanišić.

On je dodao i da je trend takav da će se nastaviti istim putem jer kvalitetno i kontinuirano praćenje politike koju kreira predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje rezultate, kao i da se javni dug APV konstantno smanjuje, sa 19 na 2,4 posto.

Prema rečima Dobo Ištvana iz Saveza vojvođanskih Mađara, oni će podržati sve tačke dnevnog reda.

"Današnje teme su usvajanje rebalansa budžeta i izveštaj o prvom delu godine, tu je i izveštaj o javnim preduzećima za prošlu godinu. Savez vojvođanskih Mađara će podržati ove teme, rebalans je došao zbog prošle godine“, kazao je Ištvan.

Na dnevnom redu sednice Pokrajinske skupštine je i odluka o kadrovskom planu APV za 2024, namena parka „Jegrička“, dalekovodi u Srednjem Banatu, a očekivan je i izbor novog direktora Kliničkog centra Vojvodine.