3. decembar 2022 11:11

Maja Popović i Zagorka Dolovac razgovarale sa predsednikom EUROJUST-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Popović i Zagorka Dolovac razgovarale sa predsednikom EUROJUST-a

Foto: TANJUG/Ministarstvo pravde/ Igor Kušić

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac razgovarale su o sadadnji sa EUROJUST-om - organom Evropske unije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima.

Na sastanku je istaknuta važnost razmene korisnih iskustava, jer oblici kriminala u današnje vreme najčešće imaju transnacionalni karakter i gotovo je nemoguće da se jedna država sama, bez međunarodne saradnje, efikasno bori protiv ovih oblika kriminala, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Posebno je neophodan ovakav oblik saradnje, jer je Srbija najveća država Zapadnog Balkana, koji se nalazi na spoljnim granicama EU i predstavlja raskrsnicu trgovine drogom i oružjem, kao i delovanja organizovanih kriminalnih grupa.

Učesnici sastanka su zaključili da je kontinuirana saradnja sa EUROJUST neophodna radi efikasnog sprečavanja i borbe protiv teških oblika kriminala.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš, ambasadorka Srbije u Hagu Ksenija Milenković, javni tužilac za vezu Republike Srbije sa EUROJUST Gordana Janićijević i savetnica za međunarodnu saradnju u Republičkom javnom tužilaštvu Marijana Santrač.