2. septembar 2024 16:21

Estonski diplomata Aivo Orav novi šef Kancelarije EU u Prištini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Estonski diplomata Aivo Orav novi šef Kancelarije EU u Prištini

Foto: Shutterstock.com/OPIS Zagreb, ilustracija

PRIŠTINA - Ambasador Aivo Orav, estonski diplomata sa više od 30 godina iskustva u diplomatiji i poslovima Evropske unije, preuzeo je danas dužnost šefa Kancelarije EU u Prištini.

"Novi ambasador EU na Kosovu stupa na dužnost sa vizijom o napretku", saopštila je danas Kancelarija EU u Prištini.

Ambasador Aivo Orav je prethodno bio na funkciji stalnog predstavnika Estonije u EU i šef Delegacije EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, navodi se u saopštenju.

Na novoj funkciji Orav nasleđuje češkog diplomatu, ambasadora Tomaša Sunioga.

"Moja vizija tokom mandata koji preuzimam jeste da Kosovo odlučno napreduje na putu ka EU, što će narodu na Kosovu doneti opipljive koristi", izjavio je ambasador Orav.

On je obećao da će blisko sarađivati sa lokalnim i međunarodnim partnerima na KiM radi poboljšanja diplomatskih i političkih odnosa i jačanja položaja EU kao najvećeg investitora na KiM, trgovinskog partnera i donatora, te da će podržati put Prištine ka EU i reforme s tim u vezi.

Kad je reč o geopolitičkoj situaciji, obećao je da će koordinisati svim oblicima prisustva EU na terenu, uključujući Euleks, "radi unapređenja stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova".

Ističući da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana, Orav je podsetio da dolazi iz Estonije, zemlje čije je pristupanje EU bilo "uspešna priča" i najavio da će na tom istom putu snažno podržati Prištinu, zaključuje se u saopštenju.