3. septembar 2024 11:56

Institucije na severu KiM i dalje blokirane, radnicima onemogućeno da rade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Institucije na severu KiM i dalje blokirane, radnicima onemogućeno da rade

Foto: Tanjug/video

KOSOVSKA MITROVICA - Radnici zaposleni u institucijama Republike Srbije u Kosovskom Mitrovici ni danas nisu uspeli da odu na svoja radna mesta pošto su ih u toj nameri sprečili pripadnici tzv. kosovske policije, koji i dalje blokiraju prilaz objektima u koje su u petak upali i nasillno ih zatvorili.

Srbi su se i ovoga jutra okupili ispred svoje opstine u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da ih tzv kosovska policija koja je blokirala opštinu u petak, pusti na njihova radna mesta.

Više stotina Srba okupilo se u 7.30 ispred opštine, tražeći da im se omogući da rade i svojim sugrađanima bez obzira na nacionalnost pružaju osnovne životne usluge. To im nije omogućeno.

Oni su poručili da će uprkos svemu ostati na svojim ognjištima i da ih niko neće proterati.

Zaposleni u PIO fondu za KiM i danas nisu mogli na svoja radna mesta

Ispred zgrade gde su smeštene prostorije PIO Fonda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, kao i Kosovsko - mitrovičkog okruga danas su se okupili zaposleni kojima nije dozvoljeno da uđu u zgradu.

"I jutros smo krenuli na svoja radna mesta. Međutim, dočekao nas je kordon do zuba naoružane policije i onemogućio nam da dođemo na svoja radna mesta i obavljamo svoje dnevne radne zadatke", rekao je načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Vučina Janković, prenosi Tv Most.

On je naglasio da se ne radi o "paralelnim institucijama", već da se radi o insituciji koja pruža usluge svim građanima.

"Međunarodna zajednica stalno govori o vladavini prava, zaštiti manjinskih, ljudskih prava… i želeo bih ovom prilikom da ih pozovem jer je ovo flagrantno kršenje ljudskih prava Srba, da u skladu sa svojim mandatom i misijom koja im je poverena preduzmu nešto", rekao je Janković.

On je naglasio da se, bez obzira na sve torture kojima je izložen, srpski narod neće pokolebati i ostaće da živi na ovim prostorima.